Lajčak sa Vučićem dogovorio naredne korake u dijalogu Beograda i Prištine

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas u Beogradu dogovorio „naredne korake“ u okviru dijaloga.

„U Beogradu sam imao otvoren razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o trenutnom stanju u dijalogu. Dogovorili smo naredne korake za dolazeći period“, napisao je Lajčak na Iksu.

Pre sastanka sa Vučićem, Lajčak je danas u Beogradu razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem.

Vučić sa Lajčakom: EU u Srbiji ima ozbiljnog i odgovornog partnera u dijalogu sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Beogradu imao „otvoren i korektan razgovor“ sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom uz poruku da Evropska unija kao posrednik u Srbiji ima „ozbiljnog i odgovornog partnera“.

Vučić je na svom Instagram profilu objavio da je sa Lajčakom razgovarao o situaciji na Kosovu i „gotovo nemogućim uslovima za život srpskog stanovništva, izazvanim konstantnim pritiscima i samovoljom vlasti u Prištini“.

„EU, kao glavni posrednik u ovom procesu, u Srbiji je imala i imaće ozbiljnog i odgovornog partnera, a za naš narod na KiM ostajemo beskompromisan oslonac i zaštita njihovih ognjišta i budućnosti“, naveo je.

Dodao je i da je ponovio da povratak konstruktivnom dijalogu Beograda i Prištine i normalizacija odnosa leži, prvenstveno, u implementaciji Briselskog sporazuma, odnosno hitnom formiranju Zajednice srpskih opština.

Lajčak je prethodno danas razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.