U trendu

Li Ćijang: Ekonomije Kine i SAD su komplementarne

Kineski premijer Li Ćijang izjavio je da su kineska i američka privreda veoma komplementarne i da su njihovi interesi duboko integrisani.

Obe strane imaju koristi od međusobnog razvoja, a jačanje ekonomske i trgovinske saradnje je od koristi za obe zemlje, rekao je Li 28. februara tokom sastanka sa delegacijom Privredne komore SAD koju je predvodila predsednica i izvršna direktorka Suzan Klark.

„Dve strane treba da budu partneri, a ne rivali“, rekao je Li na sastanku koji je održan u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

„Strategija razdvajanja nije u fundamentalnom interesu nijedne strane i doneće samo ogromne gubitke preduzećima dve zemlje, ekonomiji i globalnom razvoju. Na osnovu principa međusobnog poštovanja, miroljubive koegzistencije i saradnje u kojoj svi dobijaju, Kina je spremna da radi sa Sjedinjenim Državama na implementaciji važnog konsenzusa koji su postigli šefovi dve države u cilju promovisanja zdravog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa“, naveo je.

Li je rekao da Kina sprovodi kinesku modernizaciju kroz visokokvalitetni razvoj i da će nastaviti da oslobađa ogromnu potražnju za naprednom proizvodnjom, urbanizacijom novog tipa, unapređenjem strukture potrošnje i zelenim i niskougljeničnim transformacijama.

Napomenuo je da su američke kompanije dobrodošle da nastave da ulažu u Kinu i produbljuju svoje prisustvo na kineskom tržištu kako bi podelile mogućnosti razvoja.

Sa svoje strane, Klark je rekla da su odnosi SAD i Kine izuzetno važni.“Razdvajanje između Sjedinjenih Država i Kine nije održiva opcija, a dalje otvaranje Kine je dobrodošlo“, rekla je.

„Privredna komora SAD je voljna da deluje kao most, vodi iskrenu i konstruktivnu komunikaciju i razmenu sa kineskom stranom, ulaže napore da produbi američko-kineske ekonomske i trgovinske odnose i uzajamno korisnu saradnju i promoviše stabilan razvoj američko-kineskih odnosa“, dodal je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar