Liban negira da je oružje Hezbolaha na aerodromu Bejruta

Libanski zvaničnici su danas novinare i diplomate odveli na Međunarodni aerodrom u Bejrutu u pokušaju da dokažu da tamo oružje ne drži ekstremistička organizacija Hezbolah. 

Britanski list Telegraf je u nedelju preneo da radnici aerodroma tvrde da je Hezbolah dopremio više pošiljki raketa preko aerodroma.

Višemesečni sukob Hezbolaha s izraelskom vojskom na granici Libana i Izraela pojačao se poslednjih nedelja.

Vršilac dužnosti ministra transporta Libana Ali Hamijeh je najavio da će Vlada tužiti britanski list zbog klevete i laži.

Odbacujući tvrdnje u članku da Hezbolahove isporuke oružja zaobilaze službe bezbednosti aerodroma, ministar je rekao da Vlada ima poverenja u službe bezbednosti zadovoljna je njihovim radom.

Hezbolah i izraelski zvaničnici su pojačali razmenu pretnji, najavljujući da će napasti ključnu vojnu i civilnu infrastrukturu ako sukob preraste u sveopšti rat, navodi Asošijeted pres. 

U članku Telegrafa piše da Hezbolah drži iranske rakete i eksploziv na aerodromu Bejruta koji je južno od tog grada gde je ta šiitska organizacija dominantna.

Hezbolah, naoružavan i finansiran iz Irana, otvorio je front protiv Izraela 8. oktobra prošle godine kao podršku palestinskom savezniku Hamasu proti kojeg Izrael ratuje u Pojasu Gaze, podseća Frans pres.

Telegraf takođe javlja da su zaposleni na aerodromu primetili dopremu „misterioznih sanduka“ na bejrutski aerodrom još na početku sukoba Izraela i Hezbolaha.

Libanski zvaničnici su odmah porekli te tvrdnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.