U trendu

Majstori alpinisti popravljaju najstariji niški tržni centar

Kada je početkom devedesetih godina napravljen Tržni centar „Kalča“, bio je najsavremeniji u celoj Srbiji. Međutim zub vremena je, učinio svoje, tako da je proteklih godina bilo potrebno puno toga uraditi da bi „Kalča“ uopšte radila.

Prema rečima Saše Marjanovića rukovodioca održavanja u najstarijem niškom tržnom centru, ovih dana na red je došla i popravka kupole čije je prokišnjavanje veoma dugo zadavalo mnogo glavobolje vlasnicima lokala.

„Na žalost, ‘Kalča’ je, od pre tridesetak godina od kada je napravljena ostavljena u nekom periodu na milost i nemilost, pa smo došli u situaciju da je kupola zbog vremenskog perioda, koji je prošao i uslova koje je preživela počela da curi, a zbog same svoje konstrukcije je vrlo nepristupačna za redovno održavanje.“

Popravka kupole poverena je iskusnim majstorima alpinistima iz pančevačke firme „Tim stroj“ i niškoj firmi „Balkan stil“ koja je uvezla poseban materijal za popravku.

Nikola Salioski, majstor i alpinista kazao je da će zapravo od specijalne poliuretanske mase napraviti membranu koljom će prekriti čitavu kupolu i tako sprečiti prokišnjavanje.

„Ima mnogo visinaca, mnogo alpinista, ali najčešće su to momci koji nisu majstori pa je njihov najčešći poziv pranje zgrada. Ipak neki malo ozbiljniji posao kao što je sanacija ili termoizolacija zahteva majstorluk i tu je naša prednost.“

On je kazao da popravka kupole „Kalče“ nije tipičan posao ni za majstore koji imaju veliko iskustvo u radu na visini, jer sve vreme rade na kosinama.

„Postoji strah. Taj strah nas čini opreznim i pažljivim. Nije šala. Svaki pogrešan korak može da prouzrokuje neku povredu.“

Za popravku kupole „Kalče“ biće im potrebno oko 15 dana, a kupola će nakon toga moći da bez prokišnjava podnese kišu i sneg najmanje deset godina.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.