U trendu

Mandić Dodiku: Crna Gora je nezavisna država

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije i od pre dva dana predsednik Skupštine Crne Gore, večeras je izjavio da je, kao i Srbija, Crna Gora nezavisna država, a EU je njena realnost, dok predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik o tome „ima svoju viziju“.

On je to rekao povodom izjave Dodika u subotu za ruski „Sputnjik“ da „Srbi u ovom veku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će deo biti i Crna Gora“ i da je potrebno vratiti Crnu Goru „srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada“. Dodik je kazao da treba napraviti „veliki svesrpski sabor“ s kojeg će se preneti takva poruka i da tu jedinstvenu državu treba formirati demokratskim putem i političkim merama, a ne ratom.

„Živimo u doba kad će za nekoliko godina ili decenija morati da se napravi nova konfiguracija sveta. Srbi tu ne smeju da budu zatečeni, već sada treba da kažemo da u ovom veku hoćemo jedinstvenu državu koju čine Srbija, Republika Srpska, ako bude takva demokratska odluka, i Crna Gora“ – rekao je Dodik za „Sputnjik“.

Mandić je večeras kazao za Radio-Televiziju Crne Gore da je „želja srpskog naroda, gde god da odete, gde god da popričate, realnost… želja jednog naroda je da nekako živi zajedno. Mi smo živeli u Jugoslaviji, u različitim republikama. Okvir u kojem ćemo sutra živeti zajedno je EU. Svi ćemo biti zajedno, gde ćemo ukloniti te granice i živeti zajedno“, a da o ideji o „jedinstvenj državi Srba“ treba pitati njenog autora – Dodika.

A „stari modeli, novo vino u stare mešine – to teško ide, ali imamo jedan novi okvir, jednu novu (evropsku) budućnost, perspektivu koja je podjednako važna i za Crnu Goru i za Srbiju i za Republiku Srpsku“, kazao je Mandić.

Rekao je da smatra da to treba da bude „pogonsko gorivo onih politika koje u Crnoj Gori treba nekako da nađu zajednički jezik, nazavisno ko je danas vlast, a ko je opozicija“ i istakao da je zajednički cilj EU.

„Imamo ciljeve da ovo bude bogata zemlja, nulta stopa tolerancije prema organizovanom kriminalu, blagostanje povećanja plata, penzija…“, rekao je Mandić.Spoljnopolitički prioriteti Mandićeve partije su ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a protivnik je članstva Crne Gore u NATO koja je tu primljena 2017. godine.

Mandić ima bliske političke odnose sa predsednicima Srbije i RS, Aleksandrom Vučićem i Dodikom. Negator je genocida u Srebrenici, a od 2007. godine ima simboličnu titulu „četničkog vojvode“.

Protiv njega i njegovog koalicionog partnera Milana Kneževića je u toku sudski postupak zbog sumnje da su na dan izbora 2016. u Crnoj Gori planirali pokušaj terorizma s pripadnicima ruske obaveštajne službe Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim, i sa osam državljana Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)