U trendu

Manojlović (Kreni-Promeni): Demilitarizacija jedino rešenje za tenzije na severu Kosova

Direktor kampanja pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je danas da je jedino rešenje za smirivanje tenzija na severu Kosova povlačenje kosovskih bezbednosnih snaga sa tog područja. 

Manojlović je u pisanoj izjavi ocenio da u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova treba da budu raspoređene jedino „međunarodne bezbednosne snage“. 

„Jedino rešenje za sever Kosova je demilitarizacija tog područja. Kosovske (albanske) snage bezbednosti se moraju povući iz četiri srpske opštine na Severu. Jedine bezbednosne snage koje trenutno mogu biti tamo su međunarodne“, naveo je Manojlović povodom noćašnjeg incidenta u selu Banjska u kom je jedan kosovski policajac ubijen a jedan ranjen.

Podsetio je da po do sada potpisanim sporazumima i „po samom Ustavu takozvanog Kosova“ policija u tim opštinama mora biti sastavljena od lokalnog stanovništva koje izražava etničku sliku severa Kosova.  

„Međunarodna zajednica svoj kredibilitet može popraviti samo ako se dosadašnji sporazumi poštuju. Vlast Srbije mora glasnije da ističe konkretne zahteve koji sadrže rešenja i pravno su utemeljena, a u realnosti doprinose miru i obezbeđuju zaštitu prava ugroženih ljudi na Kosovu i Metohiji“, naveo je Manojlović i optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija da „ekstremnim ponašanjem najviše ugrožava mir“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar