U trendu

Mediji: Počeo sastanak Vučića s 'Velikom petorkom'

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predstavnika SAD i EU, takozvane „Velike petorke“, počeo je danas u Beogradu, prenele su Večernje novosti.

Predstavnici SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije su danas u Beogradu i Prištini, sa ciljem oživljavanja dijaloga i podsticanja dve strane da se znatno ozbiljnije angažuju na primeni Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije.

U delegaciji su specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

Oni su prvo u Prištini razgovarali sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su došli sa planom koji će predstaviti i jednom i drugom lideru.

„Uvek imamo plan, o našem planu smo razgovarali sa Kurtijem. O tome ćemo razgovarati sa Vučićem. Nećemo ulaziti u više detalja. Dijalog nema alternativu. Napad u Banjskoj je mnogo toga promenio. I bio sam vrlo jasan da počinioci moraju da se suoče sa posledicama. Dijalog mora da se nastavi“, naveo je Lajčak medijima.

Najavljeno je da će posle sastanka biti objavljeno saopštenje Predseništva Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar