U trendu

Mediji: Srpska haubica Nora B52 učestvuje na brazilskom tenderu

Srpska vojna industrija učestvovaće na tenderu za nabavku samohodnih haubica za oružane snage Brazila sa domaćom Norom B-52, kalibra 155 milimetara.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, radi se o tenderu za nabavku 36 samohodnih haubica, na kojem će učestvovati domaća firma Jugoimport SDPR, a proceduru vodi komisija za nabavke brazilske kopnene vojske koja je locirana u Vašingtonu.

Osim Vojske Srbije haubice Nora već koriste Kipar, Bangladeš, Mjanmar i Kenija.

„Nadmetanje za brazilski posao biće snažno jer učestvuju svi vodeći proizvođači – francuski Nekster sa samohotkom Cezar, švedska podružnica britanskog BAE sa haubicom Arčer i izraelska firma Elbit sistem sa oruđem Atmos. To su favoriti sa vrha liste, ali na tederu će učestvovati i turska firma MKE sa haubicom Javuz, kineski Norinko sa SH-15 i slovačka Konštrukta sa haubicom Eva“, piše u tekstu.

Brazilci traže da novi artiljerijski sistem bude kalibra 155 milimetara i da ima domet veći od 40 kilometara.

Haubica mora da bude izvedena na šasiji češkog kamiona Tatra 815, jer je on izabran i za brazilske višecevne lansere raketa i ostale potrebe vojske za teškim vozilima.

Portal podseća da su svi do sada izrađeni primerci Nore B-52 bili na vozilima ruskog porekla porodice Kamaz.

„Jedan primerak usavršenog oruđa Nora-B52 M-21 izrađen je 2021. godine na nemačkom vozilu MAN za potrebe američke vojske za proučavanje savremenih artiljerijskih sistema. Na poligonu Juma Amerikanci su gađali iz srpske Nore-B52 i haubica Arčer, Atmos i Cezar. Oni nisu nameravali da uvedu strano oruđe u naoružanje, ali četiri testirane haubice dobile su dobar marketing jer što je zanimljivo Amerikancima valjda je dobro i za sve ostale“, piše u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar