Mickoski: Radev i Micotakis treba da se naviknu na novu politiku Skoplja

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski izjavio je danas da bugarski predsednik Rumen Radev i grčki premijer Kirijakos Micotakis treba da se naviknu na novu politiku Skoplja koja štiti interese makedonskih građana i saradnju gleda kao dvosmernu ulicu.

On je istakao da su „prošla vremena kada su u makedonskoj vladi bili političari savijene kičme, političari koji se ponižavaju, političari koji su spremni da potpišu sve samo da ne zaštite interese makedonskih građana, a sa druge strane, dok to rade mašu evropskom zastavom i istovremeno pljačkaju državu i građane“.

„Spremni smo da gradimo dobrosusedske odnose sa svima, ali moraju da se naviknu na političare koji su tu da štite interese građana, da rade za dobro otadžbine, za budućnost“, rekao je Mickoski novinarima u Đevđeliji.

On je tako odgovorio na pitanje da prokomentariše izjavu Radeva medijima posle sastanka sa Micotakisom u Atini da „rukovodstvo Republike Severne Makedonije nije spremno“ i da „vlasti u Skoplju ne poznaju ustavno pravo“.

„Moja poruka i jednom i drugom, koji imaju više iskustva od mene, jeste da smo mi miran mali narod, jedan od najmanjih na Balkanu, spremni smo sa svakim da sarađujemo i saradnju vidimo kao dvosmernu ulicu. Ne može biti jednosmerno, a 8. maja su završila vremena kada se saradnja sa makedonskim političarima doživljavala kao jednosmerna ulica“, rekao je Mickoski.

Premijer Severne Makedonije je pozvao Radeva i Micotakisa da sarađuju na ekonomskom razvoju država i zbližavanju naroda, dodajući da smatra da se dobrosusedska politika ne gradi „omalovažavanjem i uvredama“.

„Želim da mi kao balkanske države sledimo primere drugih tipova država, kao što su baltičke, skandinavske, i da svi zajedno sa izgrađenim mostovima, složno, združeno, nastupamo na trećim tržištima, pred zvaničnicima u Evropskoj uniji. Hajde da gradimo dobrosusedsku politiku. Sa omalovažavanjem i uvredama toga ne može biti“, rekao je Mickoski.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.