U trendu

Milanović: Najopasniji nasrtaj Plenkovića na nezavisne institucije

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas je kritikovao vladu zbog predloženog imenovanja sudije Visokog krivičnog suda Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca ocenivši to kao najopasniji nasrtaj premijera Andreja Plenkovića na nezavisne institucije.

„Obistinila su se strahovanja da se izborom novog glavnog državnog tužioca zapravo i Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) namerava staviti pod potpunu političku kontrolu aktuealne vlasti, odnosno Andreja Plenkovića“, naveo je Milanović u reagovanju na današnji predlog vlade, prenela je njegova pres služba.

On je ocenio da će Turudićevo imenovanje „značiti političko porobljavanje DORH-a s ciljem instrumentalizacije te institucije u korist aktualne vlasti, a na štetu zakonitosti, pravde i pravednosti“.

Navodeći da Ivan Turudić ne zadovoljava ni minimalne kriterijume koji se u demokratskom društvu podrazumevaju prilikom izbora na takvu funkciju, Milanović je ukazao da predloženi kandidat „nije politički nezavistan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled nužan za obavljanje dužnosti“.

„Baš suprotno, jedini je od svih sudija u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklariše svoju bliskost i privrženost HDZ, a to ga u startu kompromituje i baca debelu sumnju u njegovu samostalnost, a time i sumnju u nezavisnost DORH-a“, naglasio je predsednik države.

On je dodao da je reč o sudiji koji je zbog „svojih suspektnih veza i povezanosti s osobama iz kriminalnog miljea već trebalo da bude udaljen iz sudačke profesije, a ne predložen na čelo institucije kojoj je prioritet borba protiv korupcije i kriminala“.

Milanović je optužio premijera da namerava da spreči svaku istragu protiv „političke klike kojom je usko okružen i povezan“ i dodao da je najavljenim izmenama Krivičnog zakona, kojom se želi sprečiti otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, Plenković pripremao pravni teren za dovođenje Turudića.

„Lex AP (Andrej Plenković) mu je dao odrešene ruke da može zastrašivati novinare i progoniti sve koji pokušaju otkriti istinu o pogodovanju, korupciji i kriminalu Plenkovića i saradnika“, istakao je predsednik koji dolazi iz opozicione Socijaldemoktratske partije.

On je ocenio da su dolazak Turudića na čelo DORH i Lex AP „zajedno zlokobni Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora s ciljem da spreči i zaustavi svaku istragu koja može ugroziti njegove lične i političke interese“.

Da bi bio izabran, Turudić treba da doboije najmanje 76 glasova poslanika kojih je u Saboru 151. Vladajuća koalicija ima dovoljnio ruku za njegovo izglasavanje. Glavni državni tužilac imenuje se na četiri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar