U trendu

Milatović: Dolazim u Beograd da dam doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je danas da posle Brisela i poseta evropskim institucijama i sedištu NATO-a, dolazi u Beograd u nameri da da doprinos revitalizaciji političkih odnosa dve zemlje.

On je prisustvovao svečanom prijemu u Crnogorskoj kući u Beogradu, u okviru prve zvanične posete Srbiji, saopštio je kabinet predsednika Crne Gore.

„Prisustvo predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića na mojoj inauguraciji 20. maja, ministra (spoljnih poslova Ivice) Dačića na Samitu u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi – koji smo imali u Podgorici 27. juna, i ova moja prva poseta Beogradu, u tako kratkom vremenskom periodu, upravo idu u prilog unapređenju odnosa dve države“, rekao je Milatović.

Prema njegovim rečima, revitalizacija političkih odnosa je važna za unapređenje ekonomskih odnosa, što ima za rezultat direktne benefite za privredu i građane.

Milatović je podsetio da je Srbija Crnoj Gori ubedljivo najveći trgovinski partner, sa robnom razmenom od 764 miliona evra prošle godine, što predstavlja petinu ukupnog prometa roba sa inostranstvom.

„Srbija je za nas i najveće turističko tržište. U 2022. ostvareno je 435.000 dolazaka turista iz Srbije u Crnu Goru, što je udeo od 21 odsto od ukupnog broja dolazaka stranih turista. Kada govorimo o strukturi, najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije, i to nešto iznad tri miliona ili 25,5 odsto od ukupnog broja“, rekao je Milatović.

Dodao je da je Srbija prošle godine bila i najveći strani investitor u Crnoj Gori sa 137 miliona evra ili 12 odsto ukupne vrednosti stranih direktnih investicija. To je u odnosu na 2021. povećanje od 80 odsto.

„Uprkos podacima koje sam izneo, sa Srbijom, koja je naš najznačajniji ekonomski partner, Crna Gora nema odnose na nivou ambasadora, i to ne iz tehničkih razloga, već političkih. Dve zemlje nemaju zajedničke granične prelaze, kao što imamo sa BiH i Albanijom“, rekao je Milatović.

Dodao je da platni promet predstavlja ozbiljnu poslovnu barijeru, mešovite komisije za rešavanje tih naizgled tehničkih pitanja se ne sastaju godinama unazad, a nikada nije održana zajednička sednica vlada dve zemlje.

Milatović je rekao da su, uprkos svim izazovima, veze između građana i privrede Crne Gore i Srbije ostale jake i da je stoga odgovornost ali i obaveza na državnicima dve zemlje da te odnose ne remete, već da ih unapređuju.

Prema njegovim rečima, osim tradicionalnih veza i bliskih odnosa, Crnu Goru i Srbiju trajno povezuju zajednički ciljevi, a to su pre svega regionalna stabilnost i članstvo u Evropskoj uniji.

„Ja sam intelektualno stasao na Zapadu, živeo sam i radio u razvijenim zapadnim zemljama, i znam da se do tamo može stići i tako što ćete uzeti avion i preleteti susede. Ali sam upravo tamo naučio, da tek kada izgradite poverenje sa susednim zemljama, tek tada možete postati istinski i održivo uspešni“, rekao je on.

Dodao je da se posvećenošću tim ciljevima daje dobar zamah proevropskom razvoju Zapadnog Balkana.

„Uveren sam će politički odnosi Crne Gore i Srbije ići uzlaznom putanjom u periodu pred nama i da će to biti dobar zamajac za dodatno unapređenje ekonomskih, kulturnih i sveukupnih odnosa“, zaključio je Milatović.

On je ukazao na značaj jačanja veza sa zajednicom Crnogoraca u Srbiji i njihove povezanosti sa Crnom Gorom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.