U trendu

Ministar spoljnih poslova Ukrajine ne dolazi u Skoplje zbog prisustva delegacije Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba neće učestvovati na Savetu ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Skoplju, zbog toga što će sastanku prisustvovati delegacija Rusije, potvrđeno je danas agenciji MIA u ukrajinskoj ambasadi u Skoplju.

Dodaje se da će Ukrajinu na ministarskom sastanku OEBS predstavljati delegacija ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Na pitanje zašto Kuleba ne dolazi u Skoplje, iz Ambasade su uputili na objavu portparola Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Olega Nikolenka, u kojoj kao razlog navodi prisustvo delegacije Ruske Federacije, koja prema njegovim rečima, „stalno uništava OEBS zloupotrebljavajući pravilo konsenzusa“.

„Pribegavajući ucenama i direktnim pretnjama, Rusija je sistematski blokirala konsenzus o ključnim pitanjima. Rusija je nezakonito privela trojicu Ukrajinaca – predstavnika OEBS-a, koji su u zatvoru više od 500 dana. Rusija je stvorila egzistencijalnu krizu u OEBS i pretvorila organizaciju u taoca svojih hirova i agresije“, napisao je Nikolenko  na Fejsbuku (.facebook.com/oleg.nikolenko.50/posts/10230677551777683?ref=embed_post).

Prema njegovim rečima, u takvim uslovima prisustvo ruske delegacije na Ministarskom sastanku na ministarskom nivou, prvi put od početka invazije Rusije na Ukrajinu, samo će pogoršati tu krizu.

„Zajedno moramo raditi na spasavanju OEBS-a od Rusije, ali ne slanjem signala o mogućnosti povratka na oblike saradnje koji su postojali do februara 2022. godine državi koja je izvršila najveću oružanu agresiju u Evropi od kraja Drugog svetskog rata i brutalno prekršio sve principe Helsinškog završnog akta“, napisao je Nikolenko.

Na ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, od 29. novembra do 1. decembra, učestvovaće 76 delegacija iz zemalja članica i partnera te organizacije.

Predsedavajući OEBS-a  i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani ranije je najavio da će na taj skup doći šefovi diplomatija SAD i Rusije, Entoni Binken i Sergej Lavrov.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar