U trendu

Ministarka: Novi zakoni unaprediće obrazovni sistem Srbije

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović je danas izjavila da će setom prosvetnih zakona čije je predloge na današnjoj sednici usvojila Vlada Srbije, u značajnoj meri unaprediti sistem obrazovanja, posebno prevencija i reagovanje na nasilje u ustanovama obrazovanja.

„Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama“, rekla je ministarka.

Đukić Dejanovićje naglasila da je cilj izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu radi smanjenja nasilje među mladima.

Predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i na kraju godine, kao i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili se problematično ponašaju i van škole, mogućnost društveno-korisnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja.

Zakonskim rešenjima koje je predložila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu, navedeno je u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)