U trendu

Miščević: Evropska komisija 10 godina nije nagovestila da ima razloga da se obustave isplate Srbiji

Ministarka Srbije za evropske integracije Tanja Miščević je danas saopštila da Evropska komisija u proteklih 10 godina nije ni nagovestila da postoji razlog da se oduzmu povereni poslovi ili suspenduju isplate sredstava Srbiji zbog sumnje na prevaru ili zloupotrebu.

Rekla je da u Srbiji postoji sistem za upravljanje i kontrolu sredstava Evropske unije (EU) koji je pod stalnim nadzorom Evropske komisije.

Ministarstvo za evropske integracije je navelo u saopštenju da od 2014, kada je Evropska komisija donela odluku o poveravanju poslova upravljanja bespovratnim sredstvima EU, institucije Srbije obavljaju poslove programiranja, ugovaranja, praćenja, izveštavanja, finansijskog upravljanja, kontrole i revizije, u skladu sa relevantnim pravilima koja se odnose na pretpristupnu pomoć EU.

Ministarka je rekla da „u proteklih 10 godina Evropska komisija nikada nije niti donela odluku, niti nagovestila da postoji razlog da se oduzmu povereni poslovi ili suspenduju isplate sredstava Srbiji zbog sumnje na prevaru ili zloupotrebu“.

Miščević je podsetila da su oduzimanje poverenih poslova ili obustavljanje isplata uobičajena praksa EU ukoliko takve sumnje postoje ili se istragom nadležnih organa EU ili Republike Srbije potvrdi postojanje krivičnog dela prevare ili zloupotrebe sredstava EU. 

Ministarka je istakla da je naprotiv i potpuno suprotno od toga, Evropska komisija odlučila da Republici Srbiji upravo poveri upravljanje sredstvima i iz novog instrumenta Evropske unije (IPA III), pošto se prethodno uverila u ispunjavanje odgovarajućih pravnih, institucionalnih i administrativnih preduslova i funkcionalnost sistema za upravljanje i kontrolu finansijskih sredstava EU.

Ti preduslovi, rekla je ona, ispunjeni su onda kada je uspostavljen odgovarajući pravni i institucionalni okvir za upravljanje i kontrolu sredstava EU kojeg su revizori Evropske komisije vrlo pažljivo prokontrolisali da bi se uverili u spremnost i sposobnost za upravljanje sredstvima.

Veoma važan deo ukupnog sistema za upravljanje sredstvima EU je odgovarajući podsistem za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju s finansijskim sredstvima EU. A i taj sistem ne bi ni mogao da postoji da ga revizori Evropske komisije nisu ocenili pozitivno, rekla je ona.

„Nismo upoznati s bilo kakvom idejom Evropskog parlamenta o analizi trošenja sredstava iz budžeta EU u Srbiji, što jeste neuobičajen način kontrole, ali Parlament kao političko telo može da analizira bilo kakvo delovanje“, rekla je Miščević.

S druge strane, kako je ukazala, „sigurno znamo da ne postoji nikakva vanredna kontrola Evropske komisije“, mada to ne bi bilo ni neuobičajen način rada jer svako ugovaranje projekata podleže najpre kontroli Delegacije EU u Srbiji.

„Naprotiv, upravo smo imali kolege iz Komisije koje se bave ovim pitanjima i s kojima smo razgovarali o našim predlozima za nove projekte u oblasti digitalizacije, energetike, saobraćaja“ – zaključila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.