U trendu

'Mladi govore': Umrežavanje i osnaživanje mladih treba da bude prioritet

Mladima u Srbiji treba pružiti podršku da se umreže i osnažiti ih da uzmu aktivno učešće u društvu, zaključili su danas govornici završne konferencije projekta „Mladi govore“ u Sremskoj Kamenici.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori kazao je da sve generacije treba da sarađuju i pomognu da potrebe mladih budu prepoznate i uvažene.

„Italija prepoznaje važnost pružanja mogućnosti svim mladima da ostvare svoj puni potencijal kao vešti, kreativni i otporni ljudi. Prepoznajemo ključnu ulogu mladih u definisanju tempa i pravca razvoja, preoblikovanju vrednosti i društvenih normi“, kazao je Gori.

Vedrana Perović iz Ministarstvo turizma i omladine ocenila je da je projekat „Mladi govore“ poboljšao položaj omladine u Srbiji i dodala da je participacija mladih na lokalnom nivou važan cilj.

„Mi podržavamo programe i projekte koji promovišu solidarnost, razumevanje, toleranciju, rodnu ravnopravnost i principe inkluzivnog društva. Kroz saradnju sa agencijama UN i realizacijom projekata u malim lokalnim sredinama, kao i direktni angažman sa mladima postigli smo značajne rezultate“, navela je Perović.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoa Žakob rekla je da mladi treba da se povezuju i da ih stariji osnaže u tom procesu.

„Mladi su jedan od najvažnijih faktora u oblikovanju budućnosti. Nas u UN zanima kako oni vide svet, čemu se nadaju, šta bi da promene. Ovaj projekat upravo donosi ta saznanja. Uključili smo ljude iz različitih delova zemlje i oni su različitih profila. Podelili su svoja znanja i ideje međusobno“, kazala je Žakob.

U okviru projekta „Mladi govore“ organizovano je više od 20 vršnjačkih radionica u Novom Pazaru, Kragujevcu, Sremskim Karlovcima, Somboru, Bajinoj Bašti i Knjaževcu, od kojih je završna održana danas u Sremskoj Kamenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar