U trendu

MUP Kantona Sarajevo zabranio skup podrške Dodiku i Lukiću

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je odbilo zahtev „Odbora za zaštitu i prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje u petak skupa podrške predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Službenog glasnika RS Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

U saopštenju MUP-a Kantona Sarajevo piše da je skup najavljen za 1. septembar u 18:00 časova ispred Tužilaštva i Suda BiH u Sarajevu, ocenjen kao „skup visokog rizika“.

Navedeno je da podnosioci zahteva za održavanje skupa nisu ispunili obaveze, odnosno nisu na zahtev nadležnog policijskog organa preduzeli naložene dodatne mere. Radi se o tome da organizator skupa nije obezbedio svoje, dodatno obezbeđenje koje je tražio MUP Kantona Sarajevo.

„Odbor za zaštitu i prava Srba u FBiH“ je u zahtevu najavio skup i dolazak 30 članova, a organizatori su ranije saopštili da je cilj skupa da ukažu da je optužnica protiv Dodika i Lukića zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH „čisto politička“.

„Srpska groblja se ruše po FBiH, nedostaju Srbi na Ozrenu, niko za to ne odgovora. Kod samog Tužilaštva BiH imate razbijene spomenike Srbima, i nikada nisu ništa preduzeli. Ovde je optužnica skovana ekspresno i to ćemo jasno poručiti na skupu podrške Dodiku i Lukiću“, istakao je Đorđe Radanović, predsednik „Odbora za zaštitu i prava Srba u FBiH“.

Tužilaštvo BiH je prošle sedmice vratilo državnom sudu dorađenu optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog objavljivanja zakona Narodne skupštine RS o nesprovođenju odluka visokog predstavnika. Dodik je potpisao ukaz o proglašenju tog zakona, a Lukić naložio negovo objavljivanje u Službenom glasniku RS.

Rim zakonom RS suspenduje izmene Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit, a prema kojima je nesprovođenje odluka visokog predstavnika krivično delo za koje je kazna od šest meseci do pet godina zatvora, uz zabranu obavljanja javne dužnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar