N1: Protest Ženske solidarnosti ispred Ministarstva zdravlja, traže izradu protokola za porođaj

Ispred Ministarstva zdravlja neformalna grupa „Ženska solidarnost“ protestuje povodom navodnog akušerskog nasilja u Srbiji i zahtevaju izradu protokola za porođaj, preneo je N1.

Nekoliko desetina ljudi se okupilo u Nemanjinoj ulici, a još ih pristiže.

Protest pod nazivom „Porodilište, a ne klanica“ organizovan je nakon što su porodilje na društvenim mrežama podelile iskustva pretrpljenog akušerskog nasilja.

To pitanje je aktuelno posle nedavnog slučaja porodilje Marice Mihajlović iz Šida koja je, kako tvrdi, preživela akušersko nasilje tokom porođaja, posle čega je njena beba umrla.

Ona je za smrt svoje bebe optužila ginekolog-akušera M. M. koji radi u porodilištu Opšte bolnice Sremska Mitrovica, za koga je rekla da je vređao, stiskao vilicu i pretio da će joj „smrskati glavu“.

Jelena Ristić iz organizacije Ženska solidarnost rekla je za N1 da iako je ovaj protest neposredno podstaknut slučajem Mihajlović, poslednjih godina je mnogo slučajeva akušerskog nasilja.

„Tražimo od Ministarstva i lekarske komore da izvrši nadzor rada porodilišta, ovo nije samo jedna anomalija i sigurno nije vezana samo za Sremsku Mitrovicu. Zahtevamo, takođe, da izvrše neku vrstu istraživanja šta se desilo u ovom konkretnom slučaju, kako je došlo do ovoliko propusta. Zahtevamo da se oglasi Zaštitnik građana, govorimo o lekarskom nemaru, o profesionalizmu“, poručila je ona.

Protest je bio i u Sremskoj Mitrovici, gde je bolnica u kojoj se slučaj dogodio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.