U trendu

Nadzor Poverenika o ‘Ribnikaru’: Načelnik policije nije kršio zakon kada je pokazao spisak dece

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti utvrdio je u inspekcijskom nadzoru da je načelnik Policijske uprave za Grad Beograd Veselin Milić poštovao Ustav i zakon i da nije odredio identitet dece prikazivanjem spiska dece na konferenciji za novinare nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“.

Kako je preneo portal BIRN, Poverenik je ocenio da su taj spisak mediji učinili dostupnim javnosti i kršili Zakon o informisanju.

Veselin Milić je pokazao i učinio vidljivim spisak imena i prezimena dece koju je maloletni K.K. navodno hteo da ubije, kako se navodi u zapisniku Poverenika, „u trajanju od 11 sekundi, pri čemu su kamere medija zumirale spisak u trajanju od tri sekund“ i potom precizno naveo ukupno šest odeljenja iz VI, VII i VIII razreda škole „Vladislav Ribnikar“ u koja su ta deca išla.

Zapisnik Poverenika, u koji je BIRN imao uvid, sačinjen je 29. juna 2023, međutim, do danas nije bio predstavljen javnosti.

Poverenik je u februaru 2024. odbio zahtev novinara BIRN-a za uvid u ceo predmet „Milić“, pozivajući se na to da je postupak i dalje u toku i da neke informacije iz predmeta „mogu biti klasifikovane oznakom tajnosti“. U odgovoru se ne navodi da i jesu tako klasifikovane.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar