U trendu

Najmoćniji brod američke ratne mornarice uplovio u Jadran

Najmoderniji američki nosač aviona na nuklearni pogon, Ju-Es-Es Džerald Ar Ford (USS Gerald R. Ford), doplovio je jutros do Splita.

Ulazak u vode hrvatskog Jadrana najvećeg ratnog broda u istoriji, dužeg od 330 metara i visokog 76 metara, spada u retke dolaske tog nosača aviona u mora drugih država, navodi televizija N1. Bio je u Kanadi i Velikoj Britaniji, a u maju ove godine učestvovao je u vežbama NATO-a u norveškim vodama. Cena izgradnje tog broda iznosila je 12,8 milijardi dolara, a za istraživanje i razvoj izdvojeno je dodatnih 4,7 milijardi dolara. Brod može da nosi 75 aviona, a posada, uključujući avionsko osoblje, broji oko 4.500 ljudi. Ju-Es-Es Džerald Ar Ford je najnoviji nosač aviona američke mornarice sa mnoštvom tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja.

Brod je prvi novi nosač aviona dizajniran u više od 40 godina, i ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama aviona. Nazvan je po 38. predsedniku SAD Džeraldu Fordu (1974-1976).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar