NDNV: Ugrožen život Dinka Gruhonjića

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražilo je danas od tužilaštva i policije da hitno procesuiraju odgovorne za „otvorene pretnje ubistvom“ programskom direktoru te organizacije i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću.

U ulazu zgrade u kojoj Gruhonjić živi s porodicom danas je osvanula preteća poruka: „Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

Evo, ćerka je upravo fotkala ovaj sveži "ukras" na našem ulazu. Hvala svima koji su doprineli da do ovoga dođe. Ni zaboraviti ni oprostiti nikad neću, a vi izvolite, nastavite biti saučesnici. pic.twitter.com/MjLj0u5xnW

— Dinko Gruhonjić (@DinkoGruhonjic) March 21, 2024

Iz NDNV su naveli da „zbog ćutanja institucija“ otvorene pretnje ubistvom kojima su već danima izloženi Dinko Gruhonjić, kao i predsednica NDNV Ana Lalić, „mogu imati tragične posledice“.

„Za direktno ugrožavanje fizičke bezbednosti odgovornost snose institucije, ali i visoki politički zvaničnici koji potpaljaju javnu hajku i pozive na linč novinara“, navodi se u saopštenju.

NDNV je od predstavnika međunarodnih organizacija i vlada postavio pitanje kako opravdavaju svojim građanima finansijsku ili bilo koju drugu podršku režimima koji „otvoreno guše slobode i prava građana, pa čak i prete smrću onima koji se usude da kritički misle i govore“.

„Nezavisno društvo novinara Vojvodine svesno je da je prinuđeno na samoodbranu. Smrt fašizmu“, naveli su iz tog udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.