U trendu

Nemačka opozicionarka osnovala novu stranku koja može biti konkurencija krajnjoj desnici

Istaknuta opozicionarka u Nemačkoj Sara Vagenkneht je danas osnovala novu partiju koja kombinuje levičarsku ekonomsku politiku i otpor prema migrantima, a mogla bi biti konkurencija krajnje desničarskoj Alternativi za Nemačku (AfD).

Vanegrekht je rekla da će njena patija „Alijansa Sare Vagenkneht – razum i pravičnost“ imati debi na izborima za Evropski parlament u junu i da je uverena da će se kandidovati i na tri izbora u nemačkim saveznim državama u septembru u regionima nekadašnje Istočne Nemačke, gde je Alternativa za Nemačku veoma jaka.

Ona je u oktobru zajedno sa još devetoro pristalica izašla iz opozicione Partije levice u kojoj je godinama bila istaknuta članica i najavila nameru da osnuje svoju stranku. Svi oni su sačuvalii poslanička mesta.

Njena novoosnovana partija nudi mešavinu levičarskih ekonomskih rešenja za velke plate i socijalne beneficije, i restriktivnog pristupa migraciji. Ona takođe dovodi u pitanje planove ekologa za borbu protiv klimatskih promena i protivi se nemačkim isporukama oružja Ukrajini i sankcijama Rusiji koja je nekada bila vodeći snabdevač Nemačke gasom.

Vanegrekht cilja na nepopularnu vladu kancelara levog centra Olafa Šolca i smatra da se mnogi u Nemačkoj osećaju slično kao poljoprivrednici koji su danas protestovali protiv vladinog plana da im smanji subvencije za gorivo.

Ona je danas odbacila levičarske i desničarske etikete. Vagenkneht je rekla novinarima da je njena stranka u levičarskoj tradiciji rada za „socijalnu pravdu“ i zalaganje za ljude „koje su političari godinama zaboravljali“, ali da mnogi sada levicu povezuju sa „rodnim pitanjima i pitanjima načina života, i oni se više ne osećaju predstavljenim“.

Ankete pokazuju da vode  žopozicioni konzervativci, a AfD je čak na drugom mestu sa više od 20 odsto podrške građana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar