U trendu

Netanjahu: Izrael će zadržati bezbednosnu kontrolu Gaze posle rata

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da će izraelska vojska zadržati bezbednosnu kontrolu Pojasa Gaze posle rata, odbijajući mogućnost da se ta odgovornost da međunarodnim snagama.

Govoreći na konferenciji za novinare sinoć posle sastanka Ratnog kabineta Netanjahu je rekao da Gaza „mora biti demilitarizovana“ kada se rat okonča.

„I da bi Gaza bila demilitarizovana postoji samo jedna snaga koja može da se pobrine za tu demilitarizaciju i ta snaga je IDF“, rekao je Netanjahu, misleći na izraelsku vojsku i dodao da „za to neće biti odgovorna međunarodna snaga“.

„Videli smo šta se desilo na drugim mestima gde su doveli međunarodne snage radi demilitarizacije. I ja nisam spreman da zatvorim oči i prihvatim ni jedan drugi aranžman“, dodao je izraelski lider, preneli su mediji.

Netanjahu je rekao da je vojska proširila operacije na jug Pojasa Gaze i da je opkolila Džabaliju na severu i Kan Junis na jugu i ocenio da „nema mesta do kojeg ne možemo stići“.

On je pozvao civilno stanovništvo da napusti područja u kojima se vojska bori protiv palestinskog Hamasa.

„Kažem našim prijateljima u svetu koji vrše pritisak za brz kraj rata: Naš jedini način da okončamo rat i da ga okončamo brzo je da primenimo razorni pritisak na Hamas i uništimo ga“, ocenio je Netanjahu.

Izrael je obnovio vojnu ofanzivu u petak na palestinsku teritoriju posle isteka jednonedeljnog primirja.

Najmanje 16.248 Palestinaca je ubijeno i više od 43.616 ranjeno u izraelskim napadima iz vazduha, sa kopna i mora na tu malu enklavu od prekograničnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Kako je sinoć navelo Ministarstvo zdravlja u Gazi, koju kontroliše Hamas, među ubijenima je više od 6.000 dece i više od 4.000 žena.

Od obnove sukoba u petak poginulo je više od 1.000 Palestinca, što je nagli skok broja žrtava.

U Izraelu je u napadima Hamasa ubijeno više od 1.200 ljudi, najviše prvog dana rata i odvedeno oko 240 talaca u Gazu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu optužio je međunarodne organizacije za ljudska prava da zatvaraju oči pred optužbama za silovanje koje su počinili ekstremisti Hamasa tokom prekograničnih napada na jug Izraela 7. oktobra.

Očevici i zdravstveni eksperti su rekli da su ekstremisti Hamasa silovali pre nego što su ubili žrtve u tim napadima, ali obim seksualnog nasilja je i dalje nepoznat, navodi AP.

Netanjahu je sinoć na konferenciji za novinare optužio međunarodnu zajednicu da umanjuje napade i da ih čak ignoriše.

On je rekao da očekuje da se svi civilizovani lideri, vlade i nacije izjasne protiv tog zločina.

U međuvremenu je u Bostonu predsednik SAD Džozef Bajden pozvao svet da osudi akte Hamasa „nedvosmisleno“ i „bez izuzetka“.

On je takođe naglasio da je „odbijanje Hamasa da oslobodi iz zatočeništva preostale otete mlade žene“ okončalo privremeno primirje i dogovor o taocima kojima su posredovale SAD.

AP navodi, pozivajući se na učesnike muzičkog festivala na otvorenom, na jugu Izraela u vreme napada palestinskih ekstremista i bolničara koji su došli na poprište masakra, te prve procene izraelskih organizacija za ljudska prava, da je bilo seksualnih zločina.

I dok istražitelji još uvek pokušavaju da procene obim takvih napada Vlada Izraela optužuje međunarodnu zajednicu, a posebno UN da ignorišu bol izraelskih žrtava.

„Kažem organizacijama za prava žena, organizacijma za ljudska prava, čuli ste za silovanje izraelskih žena, užasne zločine, seksualno sakaćenje-gde ste dođavola?“, rekao je Netanjahu sinoć na engleskom jeziku kako bi naglasio stav.

Predsednik Bajden je izveštaje o seksualnom nasilju označio „užasavajućim“ i apelovao na svet da osudi „stravičnu i nezamislivu okrutnost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar