U trendu

Netanjahu: Uskoro plan za evakuaciju Palestinaca iz grada Rafe

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas najavio da će „uskoro odobriti plan za evakuaciju civilne populacije iz ratne zone“.

Netanjahu je u video-saopštenju, objavljenom dva dana posle telefonskog razgovora s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, rekao da ceni Bajdenovu podršku i da ga je Bajden zamolio da predstavi predloge za humanitarnu pomoć i druge aspekte rata.

Izraelski lider je podsetio da je operativni plan za ofanzivu na Rafu već odobren.

„Dok se pripremamo da uđemo u Rafu što će potrajati izvesno vreme, mi nastavljamo da dejstvujemo svom snagom. Nastavljamo da operišemo u Kan Junisu, u centralnim logorima, radi eliminacije i hvatanja visokih zvaničnika Hamasa, kao što smo upravo uradili u bolnici Šifa dok smo eliminisali stotine terorista“ –  rekao je Netanjahu.

„Kao što sam više puta obećao, odlučni smo da postignemo apsolutnu pobedu i postići ćemo je“ – dodao je predsednik Vlade Izraela, preneli su izraelski mediji.

Netanjahu ne odustaje od kopnene ofanzive na Rafu gde se sklonilo više od polovine dvomilionskog stanovništva Gaze od sukoba u drugim područjima, a Bajden ga upozorava da mora zaštititi civile.

Premijer Izraela je u utorak rekao poslanicima izraelskog parlamenta (Kneseta) da je američkom predsedniku „krajnje jasno“ objasnio da je odlučan da „završi eliminaciju bataljona u Rafi i da nema drugog načina da se to uradi“ osim kopnene ofanzive.

Savetnik Bele kuće za državnu bezbednost Džejk Saliven je izjavio da Vašington samtra da bi napad na Rafu bio greška i da Izrael može da svoje ciljeve postigne drugim sredstvima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar