U trendu

Neuspeh vladajućih konzervativaca u Grčkoj u drugom krugu regionalnih i lokalnih izbora

Vladajuća konzervativna partija u Grčkoj, Nova demokratija, pretrpela je u nedelju neuspeh u drugom krugu izbora za regionalne guvernere i gradonačelnike, izgubivši dva najveća grada – Atinu i Solun, i pet od šest regiona o kojima se juče glasalo uz slab odziv birača.

Ali, u prvom krugu u prethodnu nedelju, 8. oktobra, njeni kandidati su od ukupno 13 regiona koliko ima Grčka, pobedili u sedam gde je rezultat već tada odlučen, kao i u tradicionalno levičarskom, radničkom Pireju.

Premijer Kirijakos Micotakis je uoči glasanja izričito rekao da je njegov cilj da Nova demokratija osvoji vlast u svih 13 regiona plus u opštinama Atina, Solun i Pirej.

Rezultati prvog kruga glasanja, prošle nedelje, ukazivali su da se konsoliduje politička dominacija Nove demokratije, već dvaput ptvrđena na opštim, poslaničkim izborima maja i juna ove godine.

Ali juče, u nedelju, birači su, barem oni koji su se potrudili da izađu, a bilo ih je manje nego u prvom krugu, ohladili trijumfalizam Nove demokratije, piše agencija AP.

„Ovo nije bilo posebno dobro veče za Novu demokratiju“, priznao je Micotakis u nedelju po objavljivanju rezultata.

Rezultat koji je verovatno najviše pogodio vladajuću stranku je u glavnom gradu, Atini, gde je profesor i politički početnik koga podržavaju opozicioni socijalisti PASOK-a, Haris Dukas, sa skoro 56 odsto glasova pobedio aktuelnog predsednika Opštine Kostasa Bakojanisa, Micotakisovog nećaka.

Nedeljni odziv u Atini je bio čak niži nego u prvom krugu: izašlo je samo 26,7 odsto birača s pravom glasa, a u prethodnu nedelju ih je bilo 32,3 odsto.

Odziv širom Grčke je bio 40,7 odsto na 84 opštinska glasanja i 35,1 na šest regionalnih izbora. U prvom krugu 8. oktobra izlaznost u obe vrste glasanja je bila 52,5 odsto.

Značajan je rezultat u nedavno dvaput poplavljenom regionu Tesalije, gde je aktuelni guverner koga podržava Nova demokratija, Kostas Agorastos, izgubio sa 40 prema 60 odsto od Dimitrisa Kuretasa koga podržavaju i socijalistički PASOK i levičarske partije koalicije Siriza.

Pre no što su taj region, posle letošnjih teških požara, u septembru pogodile katastrofalne poplave i to dvaput, Agorastos je smatran za sigurnog za četvrti uzastopni mandat. Nedeljni rezultat pokazuje osudu pogrešnog menadžmenta tokom vanrednog stanja, iako je čak i premijer Micotakis vodio kampanju za Agorastosa uoči drugog kruga.

U Solunu je socijalista Steljos Angeludis iako nije bio zvanični kandidat svoje stranke, lako pobedio aktuelnog predsednika opštine Konstantinosa Zervasa sa 67 prema 33 odsto.

Pored Tesalije, Nova demokratija je izgubila još četiri regiona gde su pobedili njeni nekadašnji članovi, konzervativci koji su je napustili.

Jedina pobeda vladajuće stranke u regionima je juče bila na Peloponezu.

Ali Nova demokratija je u prvom krugu pobedila u dva najnaseljenija regiona Grčke: na Atiki gde je Atina i u Centralnoj Makedoniji.

Nova demokratija je ipak i dalje najjača stranka, dok su daleko iza nje Siriza i PASOK, stranke koje se bore za prevlast na levom centru i pokazuju malo volje da se udruže kako bi se suprotstavile konzervativcima.

Redovni poslanički izbori treba da budu tek 2027. godine, a izbori za Evropski parlament su sledeće godine, 9. juna, kao sledeći veliki test popularnosti grčkih stranaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар