U trendu

Niško porodilište dobilo od Dveri 100 novih kompleta posteljine

Ginekološko-akušerska klinika u Nišu je danas dobila 100 novih kompleta posteljine, za šta je Srpski pokret Dveri obezbedio novac posredstvom Foruma za nacionalnu demokratiju. 

Direktor Ginekološko-akušerske klinike Dejan Mitić je istakao da je za tu ustanovu svaka donacija dragocena, a naročito posteljine i spavaćice za trudnice i porodilje, jer se najviše troše.

Mitić je podsetio da ta klinika ima najveći broj postelja u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu. 

Po njegovim rečima, u poslednje dve i po godine je s rukovodstom Univerzitetskog kliničkog centra mnogo urađeno da bi se popravili uslovi za trudnice i porodilje, nabavljeni su ultrazvučni aparati, lampe i ginekološki stolovi.

Poslanica Dveri Tamare Milenković Kerković je uručujući poklon kazala da od 1971. godine ništa nije ulagano u niško porodilište gde se godišnje rodi do 4.000 beba i najavila da će proveriti da li je u državnom budžetu za iduću godinu 900 miliona dinara koje je ministarka zdravlja Danica Grujičić obećala za rekonstrukciju porodilišta u Nišu.

Milenković Kerković je rekla da je današnji poklon u okviru akcije „Jedna je majka“ koju su Dveri pokrenule pre sedam meseci radi obnavljanja porodilišta u Srbiji i dostojanstvenog tretmana trudnica i porodilja. 

„Mi smo u kampanji ‘Jedna je majka’ sakupili više desetina hiljada potpisa građana koji zahtevaju da porodilje i trudnice imaju dostojanstven tretman u porodilištima. Napravili smo i vodič za mame u kojem se nalaze informacije o njihovim pravima“, rekla je Milenković Kerković.

Rekla je i da su Dveri uputile dokumenta i preporuke svim republičkim i lokalnim organima vlasti i tražile da sa projekata kao što su nacionalni stadioni i Ekspo 2027, novac preusmere na obnovu porodilišta u Srbiji.

Navela je da se u Srbiji godišnje rađa samo 60.000 dece, a prognoze govore da će stanovništva 2050. godine biti za dva miliona manje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar