U trendu

Njujork tajms: Vučić sebe proglasio braniocem nacije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je meta kritika na protestima u Beogradu, igra ulogu u odbrani Srba na Kosovu, gde su se tenzije nedavno razbuktale, preneo je danas američki list Njujork tajms (The New York Times).

Vučiću se udvaraju američke i evropske diplomate, aplaudira mu medijska mašina posvećena omalovažavanju njegovih kritičara, a preostalo mu je još četiri godine predsedničkog mandata koji je prošle godine osiguran ubedljivom pobedom na ponovnim izborima, naveo je list u opširnom tekstu pod naslovom „U Srbiji, moćni čovek pod kritikama sebe proglašava braniocem nacije“.

Međutim, Vučić, lider Srbije više od jedne decenije, „nikada nije izgledao tako izgubljeno kao kada se ove nedelje pojavio u zvaničnom video snimku na ogromnoj krovnoj terasi svoje predsedničke kancelarije kako deli činiju trešanja sa dva zvaničnika, žaleći se da ih demonstranti na ulicama nazivaju nepristojnim imenima da su nenormalni, ludaci, ubice, kriminalci“.

Njujork tajms dodaje da su preterane uvrede, uobičajena pojava „rotvajlerskih tabloida, lojalnih Vučiću“ i provladinih televizija, upućivane, barem u javnosti, uglavnom predsednikovim neprijateljima.

„Međutim, posle višenedeljnih uličnih protesta pokrenutih prošlog meseca posla dva masovna ubvistva, Vučić je sada na udaru, i u defanzivi kao nikada pre od kada se 2012. etablirao kao stožer oko koga se okreće srpska politika“, ocenio je list.

Njujork tajms dodaje da su protesti, sa pozivima na smenu visokih zvaničnika iz organa za sprovođenje zakona i oduzimanje dozvola za emitovanje dvema provladinim televizijama, prerasli u širi revolt protiv „klime nasilja“, za koju su okrivili „Vučića i njegove medijske pse“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар