U trendu

Novi predsednik Senegala najavio sistemske promene i uselio dve prve dame u predsedničku palatu

Levičar Basiru Diomaj Faj (Bassirou Diomaye Faye) postao je danas peti predsednik Senegala posle munjevitog političkog uspona, obećavajući sistemske promene u državi, a novost je da će u predsedničkoj palati boraviti dve prve dame, pošto je novi predsednik odlučio da ne prikriva poligamiju.

Faj je položio zakletvu pred stotinama senegalskih zvaničnika i nekoliko šefova država i afričkih lidera, u blizini Dakara.

Zakleo se „pred Bogom i senegalskom nacijom, da će verno obavljati dužnost predsednika Republike Senegal“, da će braniti „integritet teritorije i nacionalnu nezavisnost“ i na kraju da neće štedeti napore za postizanje afričkog jedinstva.

Faj (44), kojem je to prvi mandat, postao je najmlađi predsednik te zapadnoafričke zemlje od sticanja nezavisnosti 1960. godine. Postao je šef države samo tri nedelje nakon što je izašao iz zatvora.

U kratkom govoru posle zakletve, Faj je rekao da je svestan da njegova velika pobeda u prvom krugu predsedničkih izbora 24. marta izražava „duboku želju stanovništva za sistemskim promenama“.

„Senegal će pod mojim vođstvom biti zemlja nade, mira, sa nezavisnim pravosuđem i ojačanom demokratijom“, rekao je on.

Pomenuo je tri godine nemira u zemlji pre njegovog izbora, tokom kojih je nekoliko desetina ljudi poginulo i na stotine uhapšeno.

Faj je nasledio Makija Sala (Maki Sal) (62), koji je 12 godina vodio državu sa 18 miliona stanovnika i održavao jake odnose sa Zapadom i Francuskom, dok je diversifikovao partnerstva.

Novi predsednik je Musliman koji ima dve supruge, a obe su bile prisutne na njegovoj inauguraciji. Faj je postao prvi predsednik te zemlje koji je odlučio da ne krije poligamiju.

Faj ima četvoro dece, a pobedio je u prvom krugu izbora sa 54,28 odsto osvojenih glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar