Obećanja za decu, unuke, protiv nepravde pred izbore u Indoneziji gde glasaju mahom mladi

Četiri dana pre no što će više od 200 miliona mahom mladih građana Indonezije izaći na glasanje na predsedničkim izborima, tri kandidata su danas održala poslednje mitinge pred desetinama hiljada ljudi.

Predvodnik, bivši general Specijalnih snaga Prabovo Subianto (72) i upola mlađi kandidat za njegovog potpredsednika, 36-godišnji gradonačelnik Surakarte Džibran Rakabuming Raka, održali su poslednji miting na stadionu u Džakarti.

„Odredićemo budućnost naše dece i unuka 14. februara. Trudimo se da svim Indonežanima donesemo prosperitet. Nastavićemo ono što su izgradili prethodni predsednici“, rekao je Subianto.

Subianto je najstariji kandidat za predsednika, a njegov kandidat za potpredsednik najmlađi u trci, a uz to još i sin aktuelnog predsednika Džoka Vidoda što je izazvalo kritiku.

Kampanjama na društvenim mrežama i video-bilbordima sa animacijama oni traže podršku mladih i nastoje da poboljšaju imidž Subianta kao bivšeg aktivnog generala koji govori grubo, a bio je optužen za kršenje ljudskih prava.

Bivši guverner Džakarte Anijes Basvedan zajedno sa svojim kolegom Muhaiminom Iskandarom miting je priredio na drugom stadionu u glavnom gradu.

„Naša odgovornost je da radimo zajedno na zaustavljanju nepravde, nejednakosti i na promenama“, rekao je Basvedan pred desetinama hiljada stanovnika i liderima političkih partija koje ga podržavaju.

A hiljade ljudi obučenih u crno-bele košulje okupilo se u provinciji Centralna Java da podrže kandidata vladajuće stranke.

Ganjar Pranovo, bivši guverner te provincije, održao je poslednje mitinge u Surakarti i Semarangu, u oblasti od vitalnog značaja za njegovu kampanju.

Govoreći u Pranovo je naglasio da su on i njegov kandidat za potpredsednika države Mohamed Mahfud čuli ljude tokom kampanje jer „lider ne može ćutati ako narod viče“.

Skoro 205 miliona Indonežana, pretežno mladih, ima pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima u toj zemlji s najvećom muslimanskom većinom u svetu.

Iako su održali nekoliko masovnih skupovakampanji, tri kandidata su uglavnom vodila kampanju putem društvenih medija što odražava povećanje pristupa internetu čak i selima.

Predsednički izbori odrediće ko će naslediti predsednika Džoka Vidoda koji služi svoj drugi i poslednji mandat.

Agencija Indikator Politik Indonesia je u najnovijem istraživanju rekla da je moguće da bi Subianto i Raka mogli da pobede u prvom krugu, ali je moguć i drugi krug izbora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.