U trendu

Osnivač Svetske centralne kuhinje: Izraelska vojska je naše humanitarce gađala sistematski

Sedam humanitaraca „Svetske centralne kuhinje“ (World Central Kitchen) bilo je na meti vojske Izraela „sistematski: automobil, po automobil“, rekao je osnivač i direktor te organizacije, španski kuvar Hose Andres.

Oni su ubijeni kada je izraelska vojska gađala njihov konvoj dok su se vraćali s mesta gde su nadgledali istovar 100 tona hrane koja je u Gazu stigla morem s Kipra. Poginuli su državljani Poljske, Australije, SAD, Velike Britanije i Palestine.

Andres je za Rojters rekao da je njegova organizacija bila u kontaktu s izraelskom vojskom koja je znala kuda se kreću humanitarni radnici.

„Ovo nije bio samo nesrećni momenat: ‘Uuups, bacili smo bombu na pogrešno mesto…’. Čak i da nismo u koordinaciji sa Izraelskim odbrambenim snagama, nijedna demokratska zemlja i nijedna vojska ne smeju da gađaju civile i humanitarce“, rekao je on.

Izraelska vojska izrazila je da „duboko žali“ zbog tog slučaja, a premijer Benjamin Netanjahu ga je nazvao „nenamernim“.

Andres je rekao da je bilo više od tri napada na konvoj.

On je juče razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom i preneo da „SAD moraju da urade više i kažu premijeru (Izraela Benjaminu) Netanjahuu da ovaj rat mora da se zaustavi sada“.

Andres je rekao da njegova organizacija razmatra stanje bezbednosti u Gazi i isporuke humanitarne pomoći.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.