U trendu

Otvorena Međunarodna filatelistička izložba 'Balkanfila XIX' u Domu vojske u Beogradu

Međunarodna filatelistička izložba „Balkanfila XIX“, na kojoj će se predstaviti filatelisti iz 12 zemalja sa Balkana, otvorena je danas u Domu vojske Srbije u Beogradu, u organizaciji Saveza filatelista Srbije i Pošte Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na izložbi, koja će trajati do 14. oktobra, posetioci će moći da razgledaju u gotovo 600 vitrina sa filatelističkim eksponatima, odnosno poštanskim markama i razglednicama, na kojima su pored ostalog motivi Vojvodine, filatelija Varaždina, Herceg Novi na razglednicama, Makedonija kroz vekove.

U 11 takmičarskih klasa predstavljeno je više od 150 izložaka iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Mađarske, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Turske i Srbije.

Izložbu je otvorio v.d. direktora Pošta Srbije Zoran Đorđević uz ocenu da organizacija 19. „Balkanfile“ pokazuje značaj filatelije u kulturnom i istorijskom smislu.

Đorđević je naglasio i da izložba „Balkanfile“ nanovo podiže filateliju na viši nivo, navodeći da je i Pošta Srbije doprinele tome izdavanjem niza prigodnih i drugih maraka.

Okupljene su pozdravili i predsednik Saveza filatelista Srbije Nikola Ljubičić i predsednik Evropske akademije filatelista Petar Suhadolc.

Savetnik predsednika Srbije Dejan Savić istakao da je „Balkanfila“ jedan od najznačajnijih filatelističkih događaja u regionu.

„Želja je da izložba bude pokretač novog naraštaja filatelista i prilika za upoznavanje sa bogatom istorijom naše države i naroda kroz filatelističke sadržaje“, kazao je Savić.

Dodao je da izložba podstiče i razvijenje kultre pamćenja, „nešto što nas potvrđuje, obaveštava i na pravi način predstavlja“.

Na svečanosti je najavljeno i da će sutra biti dodeljen „Gran pri“ za najbolji izložak umetniku Petru Popoviću Pirosu za delo „Azbuka“, čija je osnovna tema ćirilićni grafit kao spoj tradicionalne kaligrafiej i moderngo grafita.

Prva „Balkanfila“ je održana 1965. u Sofiji, a Srbija je bila domaćin dva puta – u Beogradu 1977. godine i u Novom Sadu 1987. godine.

Na izložbi je potpisan i sporazum o saradnji između Pošte Srbije i Pošte Crne Gore, koji su potpisali direktori Zoran Đorđević i Josip Đurašković.

Pošta Srbije je ustupila prvu unifromu crnogorskog poštara Đure Šoća iz 1907. godine, kao znak podrške za izgradnju Muzeja Pošte Crne Gore.

„Mi smo danas potpisali sporazum gde smo prvu uniformu poštara crnogorskog dobili na ustupanje od direktora Đorđevića, ovo je početak jedne saradnje koja će biti nastavljena, a Pošta Crne Gore će nastaviti izgradnju svog muzeja gde će biti još eksponata koje će nam Pošta i muzeji ustupiti, kako bi mi mogli da osnujemo naš muzej“, rekao je Đurašković.

Đorđević je istakao da su za potpisivanje izabrali trenutak svečanog otvaranja izložbe, jer filatelija ne samo da okuplja, već i spaja ljude, a u ovom slučaju i dve države.

„S obzirom da Pošta Crne Gore ima želju da osnuje muzej, a Pošta Srbije kao prijatelj Pošte Crne Gore želi u tome da pomogne, želimo da taj proces od osnivanja to eksponata bude podržano od muzeja Pošte Srbije“, rekao je Đorđević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar