U trendu

Panović: Najlogičnije bi bilo da na izbore idu tri glavna 'motivaciona spiska podrške'

Programski direktor istraživačko-izdavačkog centra Demostat Zoran Panović ocenio je da je političku scenu u Srbiji mnogo prirodnije „razmeđiti“ preko mobilizatorskih spiskova podrške, poput inicijative „ProGlas“ kojom grupa intelektualaca želi da pozove birače da u što većem broju izađu na izbore 17. decembra, nego preko političkih partija i koalicija.

Panović je u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika ocenio da je ta inicijativa, između ostalog, pokazala da bi „najlogičnije i najprirodnije bilo da na izbore idu tri glavna motivaciona spiska podrške“.

„Prvi bi bio spisak podrške Aleksandru Vučiću, drugi spisak bi bio ‘ProGlas’, za proevropsku patriotsku opoziciju i treći spisak bi bio ‘Ne damo Kosovo i nećemo u EU’, za prorusku patriotsku opoziciju“, naveo je Panović.

Dodao je da bi na glasačkom listiću tada bile tri „realne opcije“, kojima bi se izbegla „pseudoideološka fragmentacija i igre detekcije ko šta zaista želi i kakve su mu zadnje namere“.

Panović je ocenio da je za prevazilaženje takvih fragmentacija potreban „turski cenzus i poljska izlaznost“, odnosno uvođenje izbornog cenzusa od pet odsto za političke partije, sedam odsto za koaliciju dve partije i 10 odsto za koaliciju više partija, kao i izlaznost na izbore od 70 odsto.

„Umesto pseudoideoloških koalicija tada bi se moglo očekivati realno ukrupnjavanje političke scene integrisanjem partija i svođenjem njih na razuman broj relevantnih. Mnoge besmislene partije koje prave iluziju pluralizma ekspresno bi nestale“, naveo je programski direktor Demostata.

Naveo je da je inicijativa „ProGlas“, koja je, prema njegovim rečima, podrška opozicionoj listi „Srbija protiv nasilja“, do sada dala solidne marketinške i mobilizatorske efekte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar