U trendu

Papa Franja: Ne planiram da podnesem ostavku

Papa Franja ne planira da podnese ostavku i nema zdravstvene probleme zbog kojih bi to bilo dovedeno u pitanje.

To je sam papa naveo u autobiografiji „Život: moja priča kroz istoriju“, dodajući da ima još „mnogo projekata koje treba da ostvari“.

Autobiografija će biti objavljena u utorak, na 11. godišnjicu njegovog postavljenja za papu. Delovi su objavljeni danas u italijanskom listu Korijere dela sera.

U memoarima, koje je napisao sa italijanskim novinarom Fabiom Markezeom Ragonom, Franja opisuje ključne trenutke svog života i kako su se oni ukrštali sa velikim svetskim događajima poput Drugog svetskog rata, argentinske vojne diktature, te kako određuju njegove prioritete kao pape.

Franji je kao detetu odstranjen deo plućnog krila te se tokom zime borio sa bronhitisom, gripom i prehladama, a poslednje dve nedelje njegove govore čitao je njegov pomoćnik.

Godine 2021. uklonjen mu je i deo debelog creva, a tokom prošle godine bio je hospitalizovan tri puta.

U autobiografiji je naglasio da je biti papa posao za ceo život, ali da je „ako dođe do ozbiljne fizičke smetnje“ već napisao ostavku.

„Ali ovo je, ponavljam, daleka mogućnost, jer zaista nemam dovoljno ozbiljan razlog da razmišljam o ostavci. Neki ljudi su se možda nadali da ću pre ili kasnije, možda nakon boravka u bolnici, možda objaviti to, ali nema rizika, hvala Bogu, dobrog sam zdravlja i kao što sam rekao, ima mnogo projekata koje treba ostvariti, ako Bog da“, napisao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar