U trendu

Pendarovski osudio zastavu Velike Albanije i druge nacionalističke simbole povodom posete Kurtija

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski ocenio je danas da isticanje zastave takozvane Velike Albanije i nacionalističkih simbola na skupovima u Tetovu i Skoplju, povodom privatne posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija, promoviše velikodržavne šovinističke ideje i raspiruje etničku mržnju i netrpeljivost i zatražio kazne za organizatore.

„Isticanje provokativne nacionalističke ikonografije koja promoviše velikodržavne šovinističke ideje predstavlja rasplamsavanje etničke mržnje i netrpeljivosti, čime se nedvosmisleno napadaju osnovni principi i vrednosti (Ohridskog) Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države“, izjavio je Pendarovski u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima.

Isticanje zastave takozvane Velike Albanije i albanskih zastava i simbola, bez makedonskih simbola i intoniranja himne na skupu u Tetovu povodom privatne posete Kurtija i skopskoj opštini Čair na preimenivanja ulice iz „Druga makedonska udarna brugada“ u „Adem Demaći“, kojima je pristvovao Kurti, izazvalo je burne reakcije u makedonskoj javnosti i optužbi na račun vlade Dimitra Kovačevskog.

Predsednik Severne Makedonije je istakao da organizatori javnih skupova u Tetovu i Čairu moraju da budu zakonski sankcionisani zbog kršenja zakonskih odredbi u vezi sa upotrebom državne zastave i himne i zastava i simbola zajednica, potpunim ignorisanjem simbola države.

„U tom pravcu pozivam nadležne organe da što pre završe propisane procedure“, napisao je Pendarovski.

Prema predsedniku Severne Makdonije, način realizacije ideje o preimenovanju ulice u opštini Čair je u suprotnosti sa principom demokratske rasprave i poštovanja istorijskog nasleđa svih zajednica u državi.

„U tom smislu, očekujem od nadležnih inspekcijskih službi da provere da li je pri donošenju odluke poštovan princip dvostruke većine, što bi trebalo da obuhvati i glasove zajednica koje nisu većinske u toj opštini“, istakao je Pendarovski.

Kosovski premier Aljbin Kurti je boravio u nezvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji i sastao se sa nekim od lidera opozicionih partija Albanaca, dok sastanka sa zvaničnim državnim predstavnicima nije bilo.

Boravio je u posetama Tetovu i u skopskoj opštini Čair, koji su većinski naseljeni albanskim stanovništvom i gde su gradonačelnici etnički Albanci – u Tetovu lider opozicione partije Besa Biljal Kasami, a u Čairu Visar Ganiu koji je napustio DUI nezadovoljan politikom rukovodstva te vladajuće partije.

Na videu koji je prenošen na zvaničnoj Fejsbuk stranici Opštine Tetovo vidi se zastava sa mapom koja pokriva Albaniju i delove Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke, dok Kurti dolazi sa tetovskim gradonačelnikom Biljalom Kasamijem, koji je bio organizator tog skupa.

Kabinet Kovačevskog je saopštio da je Kurti bio u privatnoj poseti, ali se ukazuje da premijer smatra da je isticanje zastava koje nisu nacionalne zastave protivno protokolima i zakonima za organizovanje događaja u prisustvu državnika stranih država

Navodi se da je vrsta ikonografije koja se vidi na tom događaju u prisustvu visokog predstavnika strane države neprikladna i nedozvoljena u državi članici UN i državi članici NATO-a i dodaje da je policija u Tetovu radi na identifikaciji počinilaca i potpunom rasvetljavanju slučaja.

„Takođe, obaveštavamo vas da je Kabinet premijera tokom dana kontaktirao ambasadora Republike Kosovo u Republici Severnoj Makedoniji, u vezi sa pomenutom ikonografijom koja je korišćena tokom privatne posete premijera Kosova“, napominje se u saopštenju.

Lokalni mediji podsećaju da je odluka o preimenovanju ulice u Čairu u „Adem Demaći“ doneo Grad Skoplje 2021. godine kada je gradonačelnik bio Petre Šilegov (SDSM) i da su tada promenjeni nazivi 485 ulica u glavnom gradu Severne Makedonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar