Plenković podržao evropski put Kosova i osudio napad u Banjskoj

Premijer Hrvatske Andrej Plenković podržao je danas u Zagrebu, u razgovoru s kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, evropski put Kosova i snažno osudio napad u selu Banjska na severu zemlje.

Kako je saopštila njegova pres služba, Plenković je istakao dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova i naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu na evropskom putu. On je osudio napad na severu Kosova, 24. septembra, i izrazio saučešće zbog ubijenog policajca dodavši,  da je o situaciji na Kosovu razgovarao s čelnicima zemalja EU-a prošle sedmice na neformalnom sastanku Evropskog veća u Granadi.

Što se tiče bilateralnih odnosa, naglašena je važnost unapređenja privredne saradnje kao i nužnost poboljšanja statusa i olakšavanja situacije u kojoj se nalaze Hrvati na Kosovu.

Predsednicu Kosova, koja od danas boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, primio je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je istakao da Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija, kao i da ga priznaju one zemlje koje to dosad nisu učinile.

U saopštenju pres službe predsednika Sabora, istaknuto je da je Jandroković u razgovoru snažno osudio teroristički čin na severu Kosova, 24. septembra, dok je Osmani detaljno predstavila saznanja o napadu kojima trenutno raspolažu kosovske institucije.

Po dolasku u Zagreb, Osmani je primio predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija mora da odgovori na pitanja o nedavnom napadu u selu Banjska na severu Kosova, ali da je protiv sankcija EU, za koje se založila predsednica Kosova. Milanović je naglasio da to „ne umanjuje odgovornost Srbije“. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.