U trendu

Počela sednica Skupštine Srbije o dopunama Zakona o biračkom spisku

Poslanici Skupštine Srbije započeli su drugu sednicu prolećnog zasedanja na kojoj će raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

To je prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

Poslanici će o drugoj i trećoj tački dnevnog reda u parlamentu raspravljati i o izmenama Odluke o izboru članova i zamenika članova odbora Skupštine Srbije, kao i njihovih zamenika.

Na dnevnom redu biće i odluke o izmenama sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i sastava stalnih delegacija Skupštine Srbije.

Predstavnici vlasti i opozicije u okviru dijaloga o izbornim uslovima, juče su postigli dogovor oko dopuna Zakona koje su se našli u proceduri po hitnom postupku, kako bi izmene mogle da se primene na izbore raspisane za 2. jun.

Ograničenje treba da važi za građane koji su prebivalište promenili u periodu od 3. jula 2023. godine do 3. juna 2024. godine, a konačan birački spisak zatvara se 17. maja.

Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem ODIHR preporuka, a u kojoj se nalaze i predstavnici civilnog društva (CRTA, Transparentnost i CESID).

Pored toga, ukida se nedavno uvedena mogućnost da se na lokalnim izborima glasa prema mestu boravišta, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

Poslanici Skupštine Srbije odbili su da na dnevni red stave Predlog odluke o izmenama odluke o organizaciji i radu službi Narodne skupštine kojim je trebalo da Republička izborna komisija dobije stalnu pomoć stručnih službi.Predlog odluke skupštini je uputio Skupštinski Odbor za administrativno budžetska i mandatno imunitetska pitanja koji je juče utvrdio da Skupština treba da oformi stalnu službu koja će pomagati Republičkoj izbornoj komisiji čime bi bila ispunjena preporuka broj devet iz izveštaja ODIHR-a.

Kako je rekao predsednik odbora Milenko Jovanov, stručne službe do sada su pomagale RIK-u po potrebi, a sada će ta podrška biti konstantna kako bi RIK unapredio rad.

Poslanici skupštinske većine danas ipak nisu na dnevi red stavile ovakvu odluku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.