Počelo okupljanje građana na protestu protiv nasilja, blokiran saobraćaj ispred Skupštine Srbije

Učesnici 21. po redu protesta „Srbija protiv nasilja“ blokirali su saobraćaj ispred Skupštine Srbije, uoči zvaničnog početka protesta.

Građani još pristižu iz pravca Bulevara kralja Aleksandra, kao i iz pravca centra, javlja reporter agencije Beta.

Saobraćajna policija reguliše saobraćaj na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Takovske, kao i sa suprotne strane u obe ulice oko Trga Nikole Pašića.

Za razliku od prethodnih protesta, umesto kamiona sa koga su se obraćali govornici, na platou ispred republičkog parlamenta danas je postavljena velika bina.

Opozicione parlamentarne stranke, koje su tehnički organizatori protesta, najavile su da će trasa šetnje i ove nedelje biti ista – Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom ići će se do Takovske 10, gde se nalazi sedište Radio-televizije Srbije (RTS).

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su nakon dva masovna ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina.

Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje.

Od kada se protesti završavaju ispred RTS-a, dodati su i posebni zahtevi, gde se od javnog medijskog servisa, između ostalog, traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije u odnosu na broj poslanika u Skupštini Srbije.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ tehnički organizuju poslaničke grupe Pravac Evropa, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub i Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije.

Te poslaničke grupe ranije ove nedelje su potpisale „Dogovor za pobedu“, koji podrazumeva zajedničko delovanje za vanredne beogradske i parlamentarne izbore, čije održavanje traže do kraja godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.