Podignut nivo pripravnosti u više američkih baza u Evropi

Američka vojska podigla je nivo pripravnosti u više svojih baza u Evropi, javilo je sinoć više američkih medija.

Radi se o nivou „Čarli“, drugom najvišem nivou pripravnosti, prema Ej-Bi-Si Njuzu (ABC News) i Si-En-Enu (CNN), koji se pozivaju na neimenovane zvaničnike.

Taj nivo se primenjuje u slučaju incidenta ili obaveštajnih podataka koji ukazuju na verovatnoću nekog oblika terorističkog delovanja ili napada na osoblje ili instalacije, piše na internet sajtu američke vojske.

Najviši nivo pripravnosti je „Delta“ kada je teroristički napad u toku ili je neposredno očekivan.

Evropska komanda američkih snaga (USEUCOM) nije potvrdila ovu promenu nivoa pripravnosti na upit agencije Frans pres, ali je ukazala da „ostaju budni“.

Pentagon je saopštio da „zbog kombinacije faktora koji mogu da imaju uticaj na sigurnost i bezbednsot američkih vojnika i njihovih porodica stacioniranih u Evropi, američka komanda u Evropi udvostručuje napore da stavi naglasak na budnost tokom letnjih meseci“.

Američki Stejt department trenutno savetuje američkim državljanima u Nemačkoj gde je sedište USEUCOM-a da budu dodatno oprezni zbog rizika od terorističkog delovanja.

Evropske zemlje su u pojačanom stanju pripravnosti od kada su oružani napadači ubili gotovo 150 osoba kod Moskve u napadu za koji je odgovornost preuzela Islamska država, prenosi Frans pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.