Pokrenuta incijativu za podizanje spomenika Mariji Tereziji u Novom Sadu

Regionalna Akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada pokrenula je danas, povodom Dana grada Novog Sada, inicijativu za podizanje spomenika habsburškoj carici Mariji Tereziji, koja je 1748. godine tom gradu dala status Slobodnog kraljevskog grada.

„Istorija Vojvodine i Novog Sada ne mogu se pisati bez dubokog poštovanja prema jednoj od najznačajnijih vladarki Evrope Mariji Tereziji, čije su reforme i vladavina preobrazile celu Vojvodinu i postavile temelj modernom razvoju grada“, navela je u saopštenju Aleksandra Jerkov iz Akademije za razvoj demokratije.

Dodala je da će Marija Terezija ostati upamćena kao jedna od najvećih reformatorki u Evropi u oblasti državne uprave, obrazovanja, ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i građanskih prava.

„Njena politika prema srpskom narodu, u poređenju sa ostatkom Evrope toga vremena, bila je progresivna, posebno u pogledu verske tolerancije i građanskih prava Srba unutar carstva. U vreme kada su verske i etničke tenzije često dovodile do konflikata, njen pristup je bio inkluzivan. Pod njenom upravom, srpska zajednica u Habsburškoj monarhiji doživela je značajno kulturno i duhovno uzdizanje“, navela je Jerkov.

Ocenila je da bi podizanje spomenika Mariji Tereziji u Novom Sadu predstavljalo „simbol trajne veze između prošlosti i budućnosti grada”.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.