U trendu

Djordjević: Srbija danas ima sposobnu oružanu silu

Srbija danas ima oružanu silu sposobnu da u svakom trenutku odbrani svoju državu i narod, ocenio je ministar odbrane Zoran Djordjević u autorskom tekstu za praznično izdanje lista „Odbrana“.

Predstavljajući rezultate sistema odbrane u 2016. godini, ministar je kazao da „ima razumevanje“ za nezadovoljne pripadnike VS koji sindikalnim delovanjem traže poboljšanje ekonomskog položaja, ali je i dodao da ne može biti saglasan sa „načinom na koji se to nezadovoljstvo izražava“.

„Stvorili smo uslove za povećanje zarada u sistemu odbrane od pet odsto i država u ovom trenutku nema mogućnosti da izdvoji više. Za sada nije moguća ni bilo kakva preraspodela u okviru vojnog budžeta, kako neki spekulišu, jer bi se time ugrozilo funkcionisanje sistema i odbrana zemlje“, naveo je Djordjević.

Prema njegovim rečima, u 2017. godini u sistemu odbrane radiće se na povećanju brojnog stanja, posebno onih kadrova koji su u prethodnom periodu beležili značajan odliv.

Podsećajući da pripadnici VS trenutno učestvuju u 11 multinacionalnih operacija, ministar je kazao da se po tom kriterijumu, Srbija svrstava u red „najznačajnijih evropskih kontributora svetskom miru“.

On je ocenio da pripadnici VS i Ministarstva odbrane „izuzetno uspešno“ kontrolišu i čuvaju državnu granicu, navodeći da je više od 18.000 ilegalnih migranata sprečeno u pokušaju ulaska na teritoriju Srbije.

Djordjević je dodao da je Vojska Srbije „i dalje“ institucija koja uživa najveće poverenje gradjana Srbije kao i da je „bila i ostala najveća uzdanica gradjana Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.