U trendu

SSP: Za nove lokalne izbore na severu Kosova

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila večeras od međunarodne zajednice da učini sve da se na severu Kosova nasilje „momentalno zaustavi“, i da budu organizovani novi lokalni izbori.

SSP je za današnje sukobe u opštini Zvečan okrivila „režim u Prištini“, koji kako je dodala, „sprovodi nasilje nad građanima srpske nacionalnosti na severu Kosova i Metohije“.

„Sprovođenje neligitimnih izbora u opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo i nametanje na silu tako izabranih gradonačelnika od strane (premijera Kosova) Aljbina Kurtija, prouzrokovalo je sve što se danas desilo“, piše u saopštenju predsedništva SSP.

Po oceni SSP-a umesto silom nametanja neligitimnih gradonačelnika neophodno je organizovati nove izbore u opštinama na severu Kosova na kojima bi učestvovali građani srpske nacionalnosti, i omogućiti povratak Srba u sastav (kosovskih) policijskih jedinica.

Predsedništvo te stranke je dodalo i da se „jedino na taj način može obezbediti mir i garantovati bezbednost svim ljudima“ koji, kako je ukazalo, na toj teritoriji žive.

Vanredni lokalni izbori održani su 23. aprila u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, pošto su srpski predstavnici u novembru prošle godine podneli ostavke zbog neslaganja sa odlukom vlade Kosova da se preregistruju automobili sa srpskih na RKS tablice.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja ima podšku zvaničnog Beograda, nije izašla na izbore, uz poziv na bojkot izbornog procesa.

Na tim lokalnim izborima je glasalo nešto više od tri odsto upisanih birača a za gradonačelnike su izabrani predstavnici Samopredeljenja i Demokratske partije Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.