U trendu

Premijer Kosova: Protesti ekstremista u režiji zvaničnog Beograda

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da na severu Kosova danas nisu bili organizovani mirni skupovi, iako je bilo i mirnih demonstranata, već „protesti gomile ekstremista u režiji zvaničnog Beograda“.

„Srpski nacionalistički, šovinistički i prokremaljski grafiti sa maskiranim ekstremistima koji gađaju, vandalizuju i napadaju sve šta nije srpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija“, saopštila je vlada Kosova.

U vladinom saopštenju posle sastanka Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu, naglašeno je da nasilne akcije svi moraju najoštrije da osude.

Na sastanku, Kurti je izrazio važnost i potrebu za deeskalacijom situacije, piše u saopštenju.

Informišući sagovornike o situaciji na severu i današnjim dešavanjima, Kurti je istakao značaj i potrebu za deeskalacijom situacije, te izrazio spremnost da radi sa državama Kvinte na tom cilju.

Sagovornici su se „složili da održavaju blisku komunikaciju u narednim satima i danima“, navodi se u saopštenju.

Posle sastanka sa Kurtijem, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) rekao je da moraju biti preduzete „neophodne mere“ za deeskalaciju situacije na Severu i zatražio punu primenu sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Sa premijerom (Kosova Aljbinom) Kurtijem, zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte, razgovarali smo o situaciji na severu i značaju pune primene sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Hovenijer.

Prema njegovim rečima razgovarali su o koracima koje treba preduzeti da se smanje tenzije.

„Zato smo zatražili od premijera da preduzme neophodne korake da obezbedi deeskalaciju situacije“, rekao je on.

Dodao je da u ime SAD može da kaže da smatraju da nije neophodno da izabrani gradonačelnici opština na severu svakodnevno dolaze u ove opštinske zgrade, te kako je dodao, da predlažu da se to privremeno ne radi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.