U trendu

Lajčak: Cenim interesovanje Vašingtona, ali dijalog Beograda i Prištine mora da vodi EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je da ceni interesovanje Vašingtona za dijalog Srbije i Kosova, ali da proces mora voditi Evropska unija jer je ona „finalna destinacija za uključene strane“.

„Cenim dobru volju svih naših američkih prijatelja i njihove napore da pomognu. U isto vreme, važno je da se shvati da proces u odnosima Kosova i Srbije mora voditi Evropska unija. Jer Unija je finalna destinacija za uključene strane. Jasno je da su aktivnosti SAD-a takodje i refleksija izbornog kalendara. Medjutim, kao što sam rekao, pozdravljamo svaku pomoć“, rekao je Lajčak za slovački list Pravda.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, on je rekao da je važno videti šta će se desiti sa infrastrukturnim projektima, poput puteva i železnica, navedenih u sporazumima o ekonomskoj normalizaciji koje su Srbija i Kosovo potpisali u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa u Vašingtonu u septembru.

„Svi ovi projekti već postoje u planovima Unije i finansirani su. Na primer takozvani „mirovni autoput“ od Niša u Srbiji do Drača u Albaniji. Američki doprinos vidimo kao pokušaj ulaska u proces sa dodatnim sredstvima. U tom slučaju to može biti dobro. Evropska komisija i SAD trenutno gledaju šta se može uraditi“, rekao je Lajčak.

Dodao je i da veoma oprezan kada je u pitanju idealan scenario procesa dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se EU može kretati onoliko brzo koliko mogu i njeni partneri.

„Unija nije zainteresovana za usporavanje procesa, ali nije moguće ni da se on ubrza. Medjutim, verujem da govorimo o mesecima, a ne godinama“, naveo je Lajčak.

Normalizacija odnosa Kosova i Srbije, kako je naveo, jedan je od tri izazova na Zapadnom Balkanu.

„Pre dve godine rekli smo da imamo tri velika izazova u regionu. Pitanje imena Makedonije je rešeno. Ako bismo nastavili napred sa normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, onda bismo mogli obratiti punu pažnju na pitanje kako Bosna i Hercegovina treba da funkcioniše“, naveo je specijalni izaslanik.

Lajčak je danas stigao u posetu Prištini, nakon koje dolazi i u Beograd.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.