U trendu

Poslanici iz Velike Britanije i Srbije (SNS) u Savetu Evrope traže decentralizaciju Francuske

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti – organ Saveta Evrope, pozvao je u sredu Francusku da „nastavi decentralizaciju“ i „razjasni raspodelu ovlašćenja“ između države i lokalnih zajednica.

U izveštaju o tome se naglašava „nepotpuna“ priroda decentralizacije u Francuskoj, „nejasna raspodela ovlašćenja“ koja se pripisuje lokalnim vlastima i „preterana regulisanost“ vršenja tih ovlašćenja.

O finansiranju lokalnih vlasti autori izveštaja – Britanka Brajoni Radkin (Bryony Rudkin) i Matija Kovač iz Srbije (SNS), žale zbog „smanjenja lokalnog oporezivanja“ što je dovelo do „preterane centralizacije finansiranja“ lokalnih vlasti u Francuskoj.

Pritom Radkin i Kovač podsećaju da je „fiskalna moć“ ključni element finansijske autonomije lokalnih zajednica.

Oni takođe pominju „nedostatak finansijskih sredstava“ koje država dodeljuje lokalnim zajednicama za ovlašćenja koja su im delegirana, i pozivaju na „periodično preispitivanje“ troškova povezanih s tim ovlašćenjima da bi se „garantovalo njihovo proporcionalno finansiranje“.

Oni takođe podvlače da se „sve veći udeo državnih alokacija dodeljenih lokalnim vlastima u investicione svrhe dodeljuje za finansiranje konkretnih projekata“ o kojima „jednostrano“ odlučuje država, ne ostavljajući „manevarkog prostora“ lokalnim izabranim zvaničnicima.

Zbog toga se u izveštaju predlaže „težnja za decentralizacijom“ uz „razjašnjavanje“ raspodele odgovornosti.

Oni preporučuju jačanje fiskalne autonomije zajednica i smanjenje njihove „zavisnosti od ugovornog finansiranja i kažu lokalne zajednice ne treba smatrati „menadžerima prioriteta koje utvrđuje država“.

Naprotiv, kažu oni, lokalne zajednice moraju imati „slobodu odlučivanja u korišćenju investicionih transfera primljenih od države“.

U godišnjem izveštaju o „učinku francuske teritorijalne organizacije“ Revizorski sud je već 2023. primetio „jaku tradiciju centralizacije“ i da se francuska država „teško odvaja od svojih ovlašćenja“.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti je institucija Saveta Evrope s ciljem da bude „portparol“ gradova i regiona i nastoji da jača politički dijalog vlada i lokalnih vlasti.

Sastoji se od 306 izabranih članova koji predstavljaju lokalne i regionalne vlasti iz 46 država-članica Saveta Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.