U trendu

Pošta Srbije izdaće marke sa motivom prve srpske razglednice 'Zmaj'

Pošta Srbije izdaće marke sa motivom prve domaće razglednice „Zmaj“, najavio je danas vršilac dužnosti direktora Pošte Zoran Đorđević na filatelističkoj izložbi „BALKANFILA“.

Na razglednici je crtež mitskog bića – zmaja, sa raširenim krilima, ispod kojeg su naslikani Carigrad i Moskva, a između njih parobrod sa zastavom Srbije.

Razglednica „Zmaj“ poslata je 19. maja 1871. godine iz redakcije istoimenog satiričnog časopisa iz Beča, po kojem je nadimak dobio pesnik Jovan Jovanović – Zmaj (1833-1904).

Poslao ju je Jovan Manojlović u Sombor na adresu advokata Dimitrija Manojlovića.

Poslednji primerak te razglednice je u Institutu za vrednovanje i obradu razglednica iz Zagreba čiji je osnivač istričar umetnosti Ivan Bogavčević.

Đorđević je danas uručio zahvalnicu Bogavčeviću jer je omogućio da se razglednica predstavi na prigodnoj marki Pošte i izjavio da „svima treba da nam bude na čast što i dalje postoji prva srpska razglednica“.

„Čast nam je bila da jedan od prvih većih poduhvata Instituta bude u saradnji sa Poštom Srbije na izdavanju marke na kojoj je jedna od najstarijih poznatih razglednica“, rekao je Bogavčević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar