U trendu

Poverenica: U Srbiji više od 40 nacinalnih manjina i 24 nacionalna saveta

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je danas u Hagu da u Srbiji ima više od 40 nacionalnih manjina koje čine oko 13 odsto ukupnog stanovništva.

Uspostavljena su 24 nacionalna saveta nacionalnih manjina putem kojih je olakšano ostvarivanje prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, informisanju i službenoj upotrebi jezika i pisma, rekla je Janković na međunarodnoj konferenciji povodom obeležavanja 30 godina rada Visokog komesara za nacionalne manjine OEBS-a u Hagu.

Ona je navela da Poverenik priprema novi ciklus obuke za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina koja je usmerena na efikasnu zaštitu od diskriminacije.

Predstavila je praksu institucije u zaštiti nacionalnih manjina od diskriminacije, sa posebnim fokusom na probleme Roma, a naročito Romkinja koje su neretko višestruko diskriminisane, prenela je institucija Poverenika.

Ona je navela da Poverenik koristi sve zakonom raspoložive mehanizme u cilju unapređenja položaja ugroženih i manjinskih grupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar