U trendu

Predsednica austrijske opozicione partije NEOS traži oštriji nastup EU prema Vučiću i Orbanu

Predsednica austrijske opozicione partije NEOS Beate Majnl-Rajzinger (Meinl-Reisinger) izjavila je da Evropska unija treba da vodi oštriju politiku prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Majnl-Rajzinger je ocenila da je potrebno u Srbiji uspostaviti posmatračku misiju EU, koja će ispitati optužbe o izbornoj krađi i pritisku vlasti na opoziciju, preneo je austrijski dnevnik Klajne cajtung (Kleine Zeitung).

U krajnjem slučaju, treba da postoje i konsekvence, i to „sve do prekida pristupnih pregovora“ EU sa Srbijom, rekla je predsednica liberalne stranke centra NEOS.

Ona je pozdravila odluku o početku pretpristupnih pregovora EU sa Ukrajinom i Moldavijom.

Po njenim rečima, NEOS na izborima za Evropski parlament u junu ove godine očekuje klizanje udesno, i zato zapadne demokratije moraju da se probude i shvate da nisu samo meta napada izvana, nego i iznutra.

Liberale je opisala kao protivtežu „autoritarnim i populističkim snagama“ koje nastupaju protiv liberalizma. Protivteža tim snagama, kako je rekla, nije ni levica, koja takođe nije liberalna.

„Nisu to ni konzervativci, koji flertuju sa desnicom i pokušavaju da preotmu njene pozicije“, rekla je Majnl-Rajzinger.

Govoreći o pitanju ilegalnih migracija koje zaokuplja Austriju, rekla je da je potrebna jasna regulativa „kako se ne bi događalo ništa nekontrolisano“. Naglasila je da se istovremeno moraju poštovati ljudska prava i Ženevska konvencija o izbeglicama.

Majnl-Rajzinger je rekla da tek treba videti da li će nedavno dogovorena reforma pravila azila u EU doneti rezultate, ali smatra da treba nastaviti putem „sporazuma sa trećim državama“ u kojima bi onda bili i sprovođeni postupci odlučivanja o dodeli azila.

Majnl-Rajzinger je rekla da se NEOS zalaže za to da liberalna politička grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu kandiduje zajedničkog „špicenkandidata“, pošto veruje „da bi takva personalizacija stvorila bliskost, a time i povezanost, i omogućila mali odmak od razmišljanja u nacionalnim okvirima“.

Ipak, nije htela da se izjasni u prilog sadašnjeg predsednika Evropskog saveta, Belgijanca Šarla Mišela, nego je rekla da treba videti ko će se još uključiti u trku.

Mišel je 6. januara na opšte iznenađenje najavio da će se kandidovati na evropskim izborima i da će zato nekoliko meseci ranije napustiti funkciju predsednika Evropskog saveta na kojoj bi trebalo da bude do novembra. Mediji su objavili da on ne želi samo poslaničko mesto u parlamentu EU, nego i poziciju „špicenkadidata“ evropskih liberala, a kasnije eventualno mesto šefa Evropske komisije.

NEOS je osnovan 2012 pod imenom Nova Austrija, dve godine kasnije se fuzionisao sa starijom partijom Liberalni forum, a za njegovu listu na evropskim izborima prijavila su se 62 kandidata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar