Predsednik Kazahstana: Strateško partnerstvo Kazahstana i Kine otvara novo poglavlje

Kineski predsednik Si Đinping sastao se sa predsednikom Kazahstana Kasim-Džomartom Tokajevim u Velikoj sali naroda u Pekingu u oktobru 2023. (Sinhua/Jao Davei)

Kazahstansko-kineski odnosi su izgrađeni na snažnim vezama čvrstog prijateljstva i dobrosusedstva, rekao je kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev.

Predstojeći sastanak šefova država Kazahstana i Kine koristiće narodima dveju zemalja, a sporazumi koji će biti postignuti otvoriće novo poglavlje u Kazahstansko-kineskom trajnom sveobuhvatnom strateškom partnerstvu. rekao je predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev.

Kineski predsednik Si Đinping boraviće ove nedelje u državnoj poseti Kazahstanu i prisustvovaće 24. sastanku Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

„Radujemo se poseti predsednika Sija i verujemo da će ona dati snažan podsticaj razvoju bilateralnih veza“, rekao je Tokajev u ekskluzivnom pisanom intervjuu za Sinhuu uoči posete.

Kazahstansko-kineski odnosi su izgrađeni na snažnim vezama čvrstog prijateljstva i dobrosusedstva, rekao je kazahstanski predsednik, napominjući da je bilateralna saradnja započela novih „zlatnih 30 godina“ tokom Sijeve posete Kazahstanu u septembru 2022. godine.

Fotografija iz vazduha prikazuje kontejnere koji se utovaruju u zajedničku logističku bazu Kine i Kazahstana Lianjungang u Lianjungangu, u istočnoj kineskoj provinciji Điangsu. (Vang Đianmin/Sinhua)

„Čuvam tople uspomene na naše sastanke sa uvaženim predsednikom Sijem, gde smo razgovarali o aktuelnim pitanjima i izgledima za jačanje našeg stalnog sveobuhvatnog strateškog partnerstva u otvorenoj atmosferi poverenja“, rekao je on.

Česte razmene na visokom nivou dodatno su ojačale bilateralne veze između Kazahstana i Kine, rekao je on.

Samo u protekloj godini potpisan je niz važnih sporazuma, uključujući sprovođenje zajedničke bezvizne politike, izgradnju trećeg železničkog punkta, uspostavljanje kulturnih centara i proglašenje 2024. godine za „Godinu kazahstanskog turizma“ u Kini, primetio je Tokajev.

„Kao izvanredan lider i mudar državnik, predsednik Si će voditi Kinu da postigne ogroman rast i značajno ojača kineski globalni uticaj svojom dalekovidošću“, rekao je on.

Pozivajući se na kazahstansku izreku „kao što je reci potrebno korito, ljudi se oslanjaju na vođe“, Tokajev je rekao da veruje da Kina neprestano maršira ka velikom cilju da ostvari podmlađivanje kineske nacije pod mudrim vođstvom svog lidera.

Prisećajući se svog osmogodišnjeg boravka u Kini, kazahstanski lider je rekao da još ima živopisna sećanja na vreme koje je proveo u Pekingu kao strani student i kasnije kao diplomata na početku svoje karijere, koja je povezana sa Kinom.

„Tokom svog boravka u Kini, duboko sam se uronio u kinesku kulturu, istoriju, jezik i običaje i otkrio bogatstvo i raznolikost kineske kuhinje“, rekao je on i dodao da sada redovno čita knjige na kineskom i da se informiše o kineskom. političkom i društveno-ekonomskom razvoju.

Kazahstan i Kina uspostavili su blisku interakciju u međunarodnim okvirima uključujući Ujedinjene nacije, ŠOS, Konferenciju o interakciji i merama za izgradnju poverenja u Aziji i mehanizam Kina-centralna Azija, istakao je Tokajev.

„Delimo slične stavove sa Kinom o mnogim hitnim globalnim i regionalnim pitanjima, a Kazahstan u potpunosti podržava inicijativu ‘Pojas i put’ koju je predložila Kina i spreman je da aktivno učestvuje u tekućoj integraciji naših nacionalnih razvojnih strategija“, rekao je on.

Kazahstanski predsednik je pozvao na unapređenje saradnje u pet ključnih oblasti, a to su produbljivanje investicione saradnje, povećanje bilateralnog trgovinskog prometa, jačanje saradnje u okviru inicijative ‘Pojas i put’, proširenje saradnje u transportu i podsticanje kulturne i međuljudske interakcije.

Posebno je istakao značaj kulturne i međuljudske komunikacije između dve zemlje, jer je u martu u Pekingu održana ceremonija otvaranja „Godine kazahstanskog turizma“ u Kini.

Fotografija prikazuje pogled na centralnu osu Astane, u Astani, Kazahstan. (Sinhua/Vang Đianhua)

Očekuje se da će širom Kine biti održano više od 35 događaja kako bi se proslavila „Godina kazahstanskog turizma“, s ciljem promocije kazahstanskog turizma, kulture i tradicionalnih običaja, rekao je on.

„Kulturna i međuljudska saradnja igra važnu ulogu u jačanju bilateralnih veza i negovanju prijateljstva među narodima naših zemalja“, dodao je on.

U svetu duboke transformacije, povećane nestabilnosti i rastućih sukoba, čovečanstvo treba da razvije konsolidovana i efikasna rešenja kako bi osiguralo globalnu bezbednost i podstaklo ekonomski rast, rekao je Tokajev.

„U tom kontekstu, Kazahstan visoko ceni viziju predsednika Sija o izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, koja dobija novi značaj u sadašnjem međunarodnom pejzažu i doprinosi formiranju ravnopravnog i multipolarnog sveta“, rekao je on.

„Inicijativa za globalni razvoj, Inicijativa za globalnu bezbednost i Inicijativa za globalnu civilizaciju koje je predložila Kina daće veliki doprinos obezbeđivanju globalne bezbednosti i sprovođenju ciljeva održivog razvoja“, dodao je on.

Govoreći o rotirajućem predsedavanju Kazahstana ŠOS-om, Tokajev je obećao da će uložiti napore da razvije zajedničke pristupe rešavanju bezbednosnih problema, ojača trgovinsku i ekonomsku saradnju, promoviše zaštitu životne sredine i konsoliduje prijateljstvo između zemalja članica.

On je takođe rekao da njegova nacija ima za cilj dalje jačanje međunarodnog uticaja te organizacije širenjem svojih kontakata sa velikim međunarodnim i regionalnim organizacijama.

On je izrazio očekivanje da će ishod samita u potpunosti odražavati duh Šangaja, koji karakterišu međusobno poverenje, obostrana korist, jednakost, konsultacije, poštovanje različitih civilizacija i težnja za zajedničkim razvojem.

„Duh Šangaja je u skladu sa konceptom zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo, jer oba promovišu održivi razvoj, zajednički prosperitet, otvorenost i inkluzivnost“, rekao je on, napominjući da ove koncepte treba prepoznati kao normu u međunarodnim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.