U trendu

Predsednik Vojnog sindikata Srbije drugi put dobio otkaz po istoj optužbi

Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da je njihovom predsedniku Novici Antiću ponovo uručen otkaz iz Vojske Srbije, po istoj osnovi kao i pre pet godina.

Na konferenciji za novinare rečeno je da su otkaz Antiću izrekli načelnik generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Kopnene vojske general potpukovnik Milosav Simović na osnovu akata i disciplinske mere iz 2018. godine.

Prema rečima Novice Antića, protiv njega je pokrenuta disciplinska mera zbog „navodnog dela koje niti je učinjeno u radno vreme niti u prostorijama poslodavca“, a iza svega se krije „netrpeljivost prema radu jedinog reprezentativnog vojnog sindikata“.

Antić je istakao i da su akti na osnovu kojih mu je ponovo izrečen otkaz zastareli, a i Upravni sud ih je u februaru proglasio nezakonitim.

„Oni su u istom upravnom predmetu doneli odluku da mi izreknu otkaz, izvršavajući akt Vojnog disciplinskog suda iz 2018. godine kojim sam kažnjen oduzimanjem čina i službe u vojci“, rekao je Antić.

Dodao je da ta odluka opredstavlja direktno kršenje odredaba Zakona o vojsci Srbije, kojima je propisano da se disciplinska kazna ne može izvršiti ako od pravosnažnosti odluke Vojnog disciplinskog suda protekne jedna godina, a da apsolutna zastarelost nastupa protekom dve godine.

„Pored toga što su svesno prekršili ovaj član Zakona o Vojsci Srbije, generali Mojsilović i Simović su se oglušili i o odluku Upravnog suda čime su svesno zloupotrebili službeni položaj“, istakao je Antić.

On je naglasio da će, ukoliko u roku od 30 dana, koliki je rok za podnošenje tužbe Upravnom sudu, ministar odbrane Miloš Vučević i inspekcisjki organi Ministarstva, kao i generali Mojsilović i Simović ne ponište upravna akta kojima su mu ponovo izrekli otkaz, podneti krivične prijave protiv odgovornih.

„Ovom pravnom nasilju nad članovima sindikata se mora stati na put. Generali Mojsilović i Simović su upoznati da ovakvom odlukom krše zakon i zloupotrebljavaju službeni položaj, ali su i pored toga odlučili da je donesu i udalje me sa posla. Zbog toga će morati da snose posledice“, zaključio je Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar