U trendu

Prijava Ustavnom sudu: Pokradeni izbori, zahteva se ponovno glasanje u Indoneziji

Tabor indonežanskog predsedničkog kandidata koji je izgubio na februarskim izborima podneo je prijavu Ustavnom sudu navodeći rasprostranjenu prevaru na biralištima, te zahteva ponovno glasanje.

Pravni tim Ganđara Pranove koga je podržala vladajuća Indonežanska Demokratska partija borbe, saopštio je u subotu da traži da se diskvalifikuju novoizabrani predsednik Indonezije Prabovo Subjanto i potpredsednik Džibran Rakabuming Raka, a obimna dokumentacija o mahinacijama na izborima je u kutijama doneta u Ustavni sud.

„Zahtevamo od Ustavnog suda da naredi Opštoj izbornoj komisiji da sprovede ponovno glasanje“ – rekao je Todung Mulja Lubis, advokat koji zastupa Pranovu i njegovog kandidata za potpredsednika Indonezije Mohameda Mahfuda. On je rekao da su osnova žalbe masovni nepotizam i zloupotreba vlasti.

On je rekao da nije trebalo dozvoliti kandidaturu Rake, sina odlazećeg šefa države Joka Vidoda, i naveo da su neki regionalni lideri i seoski poglavari bili zastrašeni da bi naveli sela da glasaju za Raku, a državna sredstva su korišćena za kupovinu glasova.

Ogromna socijalna pomoć države isplaćena je usred kampanje – daleko veća od iznosa potrošenog tokom pandemije kovida-19. Odlazeći šef države Vidodo je čak lično delio novac po provinciji.

„Mi smo u veoma odlučujućem trenutku u našim životima kao narod i država“ – rekao je Lubis. „Važna je demokratija, važna je vladavina prava, važan je Ustav i nećemo da se gazi, nećemo da se krši“.

Po konačnim rezultatima glasanja 14. februara, Pranovo je dobio 16,5 odsto glasova što je najmanje među tri kandidata, a Subianto, aktuelni ministar odbrane koji je optužen za kršenje ljudskih prava tokom ranije prošloj diktature, pobedio je sa 58,6%.

Drugoplasirani, bivši guverner Džakarte Anijes Basvedan koji je dobio 24,9%, takođe je naveo široko rasprostranjene nepravilnosti i prevare na biralištima. Njegov tabor je u četvrtak podneo tužbu.

Oba kandidata koja su izgubila napala su Rakino učešće na izborima. Ustavni sud je već napravio izuzetak od minimalne starosne granice kandidata od 40 godina. Raka ima 37 godina.

Anvar Usman koji je bio glavni sudija Ustavnog suda kada je napravljen taj izuzetak, zet je sadašnjeg predsednika Vidoda. Etičko veće je kasnije primoralo sudiju Usmana da podnese ostavku jer se nije izuzeo pošto je zet i zbog toga što je u poslednjem trenutku uneo izmene u uslove za kandidaturu na izborima za šefa države. Veće mu je ipak dozvolilo da ostane u Ustavnom sudu ako ne učestvuje u slučajevima vezanim za izbore.

Lubis, advokat koji zastupa Pranovu, rekao je da će njegov tim u Ustavni sud dovesti 30 svedoka da su bili zastrašeni da bi glasali kako je vlast zahtevala. On je ipak priznao da bi uspešno osporavanje izbornog rezultata bilo teško.

„Ali ovo nije pitanje pobede ili poraza“ – rekao je on.“Spremni smo da izgubimo ako su izbori pošteni, a ne da izgubimo jer su nepravedni“.

Portparol Ustavnog suda Fajar Laksono Suroso je rekao da će podnosioci obe žalbe biti saslušani do 22. aprila i da će presuda biti doneta 7. maja. Na presudu se ne može uložiti žalba. O tome će odlučivati osam sudija umesto kompletnog devetočlanog suda jer, predsednikov zet Usman mora da se izuzme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.