U trendu

ProGlas najavio da se zbog podela u opoziciji neće oglašavati do održavanja izbora

Inicijativa ProGlas najavila je da se do održavanja lokalnih izbora, raspisanih za 2. jun, neće oglašavati kako bi izbegli da njihovo delovanje bude različito tumačeno u odnosu na podele u opoziciji oko izlaska na izbore.

U saopštenju su naveli da arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi „nikada nije bio, niti će biti“ cilj ProGlasa.

„ProGlas je 30. decembra, zajedno s hiljadama građana, poručio da ‘ne pristaje’ na poniženje prouzrokovano izbornom krađom na decembarskim izborima. U tom duhu narednih meseci uložili smo ogromne napore da u zajedničkom frontu sa ujedinjenom opozicijom izborimo minimum uslova za slobodne i poštene izbore. Bili smo na dobrom putu da to postignemo. Na našu veliku žalost, u kritičnom trenutku, jedinstvo opozicije je narušeno“, saopštili su pokretači inicijative.

Ocenili su da je podela u opoziciji u vezi izlaska na izbore „izuzetno loš ishod“.

„Uvek smo se prevashodno obraćali onom delu biračkog tela koji je za promene. Sada kada su i ti birači podeljeni, smatramo da bi svako naše delovanje bilo protumačeno u odnosu na te nove podele, a arbitraža ili puko učestvovanje u dnevnopolitičkoj borbi nikada nije bio niti će biti naš cilj“, naveli su u saopštenju.

Najavili da će od 3. juna „nastaviti borbu za sistemske promene u društvu“.

„Uvereni smo da će biti potrebno mnogo napora da se građani ponovo okupe u jedinstven front borbe za istinske promene u Srbiji. Tome će se ProGlas posvetiti u narednom periodu. Zbog svega toga, ProGlas se u skladu sa svojim principima, do trećeg juna neće pojavljivati u javnosti“, saopštila je inicijativa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.